Foto: adevarul

“Bomba” care va exploda după Revelion – un fost ministru al Sănătății bate alarma

“Bomba” care va exploda după Revelion – un fost ministru al Sănătății bate alarma
În vâltoarea evenimentelor curente, puțini au remarcat publicarea în “Monitorul Oficial” din 25 decembrie curent (chiar de Crăciun!) a Legii nr.240, adoptată în vestita şedință a Parlamentului din 16 decembrie. Această lege, votată la pachet cu alta, nr.236, modifică substanțial funcționarea sistemului farmaceutic, atrage atenția fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga.

“Bomba care va exploda după Revelion. În Monitorul Oficial” din 25 decembrie curent, a fost publicată Legea nr.240. Ambele legi, votate în vestita ședință din 16 decembrie,  (nr.236 si nr.240) sunt plasate mai multe “bombe cu efect întârziat” pentru securitatea farmaceutică a statului, cu amenințare directă la adresa sănătății populației. Una din “bombe” va exploda (va intra în vigoare) la 1 ianuarie 2021, adică peste 3 zile”, atenționează Mircea Buga.

Totodată, fotul ministru al Sănătății, menționează că ”În baza unui amendament aprobat de Parlament, fără a avea avizul obligatoriu al Guvernului, prețurile la medicamentele fără prescriere (OTC) nu vor mai fi reglementate, adică se vor stabili în mod liber, fără plafonarea adaosului comercial ca în prezent. Astea sunt, de fapt, toate medicamentele eliberate fără rețetă!”

”De la 1 ianuarie ne putem aştepta la creşteri nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente, cu diferența plătită din buzunarul cetățenilor sau din fonduri publice. Şi asta în plină pandemie”, mai adaugă Mircea Buga.

Deputații democrați au contestat, ieri, la Curtea Constituțională proiectele de lege numărul 236 și 240 care prevăd crearea farmaciilor ambulante și scumpirea medicamentelor, fiind astfel puse în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării.

Excluderea obligativității ca medicamentele să fie vândute doar de farmaciști – faptul că oricine (fără studii farmaceutice) va putea vinde medicamente va avea urmări grave asupra sănătății oamenilor. Medicamentele nu sunt ca alte produse obișnuite, acestea trebuie comercializate doar de farmaciști, care cunosc efectele pentru fiecare preparat, mi adugă democrații.

Totodată, liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.

De menționat că prevederile respectivelor legi au fost criticate şi de comunitatea academică a Facultăţii de farmacie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Asociaţia Farmaciştilor din Republica Moldova, care constată că „este o acţiune ţintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciştilor şi prin dorinţa de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.

Astfel, PDM a solicitat Înaltei Curţi să examineze sesizarea în regim de urgenţă.

Dosar Media

Ai o noutate?