Gata cu creditele pentru 25 de ani prin intermediul programului ”Prima Casă”

Băncile au redus termenul de oferire a creditelor prin intermediul ”Prima Casă” până la 7 și 10 ani.

Pandemia de Coronvairus bate și în programul guvernamental ”Prima Casă”, care s-a bucurat de succes în țara noastră. Băncile comerciale s-au răzgândit și refuză să mai ofere credite ipotecare prin intermediul acestui program, pe un termen de 25 de ani, așa cum a fost conceput inițial. Băncile au redus termenul practic în jumătate, iar perioada valabilă este 7 sau 10 ani.

Moldincombank, Victoriabank, Mobiasbanca, Moldova Agroindbank și Eximbank sunt cele cinci bănci comerciale care s-au avântat să participe în programul guvernamental ”Prima Casă”. Aceste instituții de creditare, deja au anunțat despre faptul că termenul de oferire a creditelor ipotecare prin intermediul ”Prima Casă” s-a redus.

Așadar, Moldincombank și Victoriabank au redus termenul până la zece ani, iar Mobiasbanca, Moldova Agroindbank, Eximbank și Victoriabank au redus perioada până la șapte ani.

Am încercat să obținem un comentariu de la băncile comerciale implicate în acest program, dar și de la Ministerul Finanțelor, însă deocamdată nu a avem un răspuns.

Ce spun experții?

Economistul Viorel Gârbu a declarat pentru Dosar Media că, de fapt, oferire creditelor pentru o perioadă lungă este o practică nefirească pentru Republica Moldova. Asta, în condițiile în care, economia nu este stabilă și nu se bucură de o democrație în acest sens.

”Creditele pe o perioadă lungă timp, de 25  de ani, sunt specifice țărilor care au o democrație și o economie stabilă, iar în economiile cum este cea din Republica Moldova, creditele de lungă durată nu sunt o tradiție. Creditele oferite prin programul prima casă s-a bucurat de popularitate doar datorită implicării Ministerului Finanțelor. Dacă nu ar fi fost această implicare, atunci nu creștea atât de mult creditarea populației pentru această destinație și în aceste condiții”, a declarat economistul.

Totodată, Viorel Gîrbu susține că deciziile băncilor de micșorare a termenului de oferire a creditelor imobiliare, reprezintă, de fapt, percepția înaltă a riscurilor cu care se confruntă societatea moldovenească în prezent și viitor.

”De acum încolo, Republica Moldova se confruntă cu o criză, care nu este clar cum va influența de acum încolo economia țării și sectorul bancar, ia în aceste condiții, sistemul bancar este precaut și vine cu soluții care să minimalizeze riscurile. Creditele pentru 7-8 ani, înseamnă plăți mai mari pe durata unui an și riscuri mai mici în vederea mijloacelor investite. Sigură că apar riscuri de faliment din partea beneficiarilor acestor credite, dar aceste lucruri nu deranjează băncile, întrucât instituțiile de creditare își protejează interesele. Această schimbare de abordare vorbește despre percepția înaltă a riscurilor cu care se confruntă societatea moldovenească în prezent și viitor”, adaugă Viorel Gărbu.

Totodată, expertul spune că, raționamentul băncilor, care au luat această decizie, vorbește despre faptul că, instituțiile de creditare prezumă incapacitatea oamenilor de a întoarce aceste credite.

”Cred că pandemia este o problemă. Implicare ministerului Finanțelor nu a fost chiar atât de mare. În prezent, din perspectiva finanțelor publice, a colectării taxelor, Ministerul Finanțelor intră în deficite enorme, iar în aceste situații faci o prioritizare. Atunci când nu ai bani, alegi să plătești pensiile, salariile, iar susținerea acestui program rămâne a o măsură secundară. Garanțiile guvernului sunt destul de mari, iată de ce, băncile nu ar trebui să îți facă griji. Dar, cred că instituțiile de creditare au temerea că oamenii vor intra în incapacitate de plată”, declară Gîrbu.

În această ordine de idei, Viorel Gîrbu prognozează o scădere a cererii de cumpărare a imobilelor în următoarea perioadă. Deoarece, oamenii au nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a lua astfel de decizii.

”Cererea de procurare a imobilelor cu siguranță va fi mai mică, întrucât nu știe nimeni cum vor evolua lucrurile pe viitor.  Pentru a lua o astfel de decizie oamenii vor avea nevoie de o predictibilitate”.

Programul guvernamental ”Prima Casă” a făcut ca peste în jur de cinci mii de familii să își procure o locuință în ultimii ani. Suma totală a creditelor acordate de către băncile comerciale se cifrează la două miliarde și jumătate de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,24 miliarde lei.

Din numărul total de locuințe procurate, 4.626 sunt amplasate în zonele urbane, iar 316 – în zonele rurale

Dosar Media

Ai o noutate?