susa_ziua_victoriei

Azerii din Moldova sărbătoresc Ziua Victoriei: “Ziua eliberării perlei Karabahului, capitala culturală a Azerbaidjanului!”

Comunitatea azerilor din Republica Moldova marchează astăzi victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah, care a durat 44 de zile și s-a încheiat pe 8 noiembrie 2020.

Această zi a fost scrisă cu litere de aur în istoria poporului azer. Războiul, care a dus la restabilirea integrității teritoriale a țării noastre, precum și la triumful justiției istorice și al dreptului internațional – este un exemplu de curaj, vitejie și eroism al armatei azere, condusă de victoriosul Comandant Suprem, Președintele Ilham Aliyev.

Acest lucru se menționează în declarația ambasadorului Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov.

“Este simbolic faptul că 8 noiembrie – ziua eliberării perlei Karabahului, capitala culturală a Azerbaidjanului, Șușa – a devenit  ziua oficială de celebrare a victoriei în Războiul Patriotic. Operațiunea de eliberare a acestui oraș, datorită unicității sale va rămâne în manualele mondiale de știință militară“, menționează ambasadorul.

Ambasadorul Gudsi Osmanov a adăugat că “datorită acestei victorii, au fost formate noi realități geopolitice în regiune, în care Azerbaidjanul, în calitate de țară victorioasă, își modelează în mod independent politica externă bazându-se pe dreptul internațional, precum și pe angajamentul său față de politica de bună vecinătate. Țara noastră are ca obiectiv stabilirea păcii pe termen lung, stabilității și bunăstării în regiune, care să răspundă intereselor tuturor țărilor”.

Oficialul și-a încheiat mesajul de felicitare cu următoarele: “Lucrările de construcție și reconstrucție pe scară largă în teritoriile eliberate, efectuate de țara noastră, reprezintă o altă confirmare a acestui lucru.

Astăzi, 8 noiembrie, fiecare azer simte un sentiment special de mândrie și bucurie. Onorăm și respectăm memoria tuturor eroilor noștri, care și-au dat viața pentru a-și elibera patria. Memoria lor va trăi veșnic în inimile poporului nostru”, susține Osmanov.

Menționăm că, conflictul din Carabahul de Munte între forţele armate azere şi cele armene a reizbucnit pe data de 27 septembrie 2020 şi a durat 44 de zile, până pe 10 noiembrie. Pe 8 noiembrie 2020 părțile semnaseră un acord de încetare totală a focului, negocierile fiind mediate de Rusia. Confruntările au dus la pierderi grele pentru ambele părți.

Dosar Media

Ai o noutate?