Uniunea Avocaților din Republica Moldova a decis să înceteze acțiunile de protest (grevă generală) începând cu data de 25.01.2022.
În acest sens, UAM a solicitat Comisiei Juridice, Numiri și Imunități formarea unui grup de lucru până la 15.02.2022 pentru modificarea legislației în vederea fortificării garanțiilor profesionale a avocatului, cu elaborarea și aprobarea proiectui de lege până a 30 aprilie 2022.
În cazul în care solicitările UAM vor fi ignorate, Uniunea Avocaților din Republica Moldova își rezervă dreptul de a reveni la grevă.
Amintim că, în ședința din 21 ianuarie deputații au aprobat modificarea Legii cu privire la avocatură, în lectura a doua, pe fondul grevei generale a apărătorilor și proteste la Legislativ. Modificările vizau inițial excluderea în totalitate a alin. 2 din art. 52, care se referă la garanțiile profesionale ale avocatului, ceea ce a dus la declanșarea grevei și a protestului avocaților. Totuși, după mai multe discuții, documentul a fost votat cu păstrarea garanțiilor profesionale pentru avocați, cu excepția infracțiunilor de corupție.
Astfel, art. 52 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură va prevedea că „Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 – 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de săvârșirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziției la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acțiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.