Foto:facebook/Cristina Oglinda

Avocat: Care sunt drepturile și obligațiile adoptatorului față de copil și ale copilului față de părintele adoptiv

V-ați întrebat care sunt drepturile și obligațiile adoptatorului față de copil sau ale copilului față de adoptator, dar termenii juridici vă pun în dificultate de a înțelege exact ce spune legea?

Avocata Cristina Oglindă explică într-o serie de filmulețe video, pe pagina sa de facebook, detalii despre subtilitățile acestei proceduri, într-un limbaj clar, accesibil pentru toți cei care sunt interesați de acest subiect.

”Adoptatorul se înscrie în actul de naștere al copilului adoptat în calitate de părinte, potrivit hotărârii judecătorești de încuviințare a adopției. În cadrul acestei proceduri adoptatorul poate solicitat să fie modificat numele sau prenumele copilului adoptat. Respectiv, instanța de judecată poate încuviința acest lucru, în cazul în care acest lucru nu contravine interesului copilului adoptat. Dacă copilul adoptat a împlinit vârsta de 10 ani, acesta are dreptul de a se expune dacă dorește să-i fie schimbat numele sau prenumele” spune Cristina Oglinda.

Adoptatorul are exact aceleași drepturi și obligații față de copilul adoptat, pe care le-ar avea un părinte față de copiii biologici.

”Vorbind, în particular, despre adopția copilului de celălalt soț, în continuare, adoptatorul va exercita drepturile părintești împreună cu părintele biologic care este și soțul acestuia. (…) Drepturile copilului adoptat și obligațiile acestuia sunt similare cu cele pe care le-ar avea o persoană față de părinții săi biologici: are drept la locuință, la moștenire, la întreținere etc,” menționează avocata.

Mai multe detalii puteți afla din filmulețul video de ma jos sau pe pagina Avocat Cristina Oglinda.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?