Autoritățile ar putea anula indexarea pensiilor, la nivel legislativ – Opinie

Expertul economic Veaceslav Ioniță este convins că guvernul va schimba legislația pentru a nu executa prevederile legislative de indexare a pensiilor cu 30%. Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii „TEMA cu Ludmila Belcencova”, informează primul.md.

„Nu vor fi indexate pensiile la nivelul inflației. Conform legii este necesar, dar acum vor modifica  legea”, a spus Veaceslav Ioniță.

Economistul a remarcat că nu doar pensionarii, ci și populația activă a suferit de pe urma inflației mari, ale cărei venituri, chiar și cu creșterea salariilor, au scăzut oricum.

„Am încheiat anul cu o inflație de 30%. Și atunci majoritatea companiilor nu au putut ridica salariile oamenilor pentru a compensa inflația. Inflația este de 30%, în timp ce salariile, în medie, au crescut cu aproximativ 15%, și rezultă că veniturile reale ale populației au scăzut”, a subliniat Ioniță.

Potrivit expertului, pensionarii au suferit deja de două ori. Ioniță a amintit că în 2017, guvernul Filip a modificat legislația, legând valoarea indexării pensiilor de nivelul inflației, și nu de nivelul salariilor, așa cum era înainte. Potrivit economistului, o astfel de decizie a fost luată în acel moment pentru că guvernul nu avea bani, iar inflația creștea încet și nesemnificativ.

„Și săracii pensionari,  timp de cinci ani au primit mai puțină indexare a pensiilor, pentru că inflația era mai mică. Și anul acesta, pensionarii, parcă ar fi trebuit să primească compensare pentru toți acești ani. Dar guvernul spune că nu putem face asta. Prin urmare, vor modifica legea, așa cum au modificat-o atunci, în 2017”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Anterior despre faptul că  autoritățile ar putea anula indexarea pensiilor, la nivel legislativ, a vorbit fostul ministru al Protecției Sociale, Mircea Buga.

Dosar Media

Ai o noutate?