Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, face praf declarațiile șefului socialiștilor, care a anunțat din Ambasada Republicii Moldova la Moscova, că țara noastră va primi o donație de 180 de mii de doze de vaccin rusesc. Ba mai mult, ar fi gata să achiziționeze circa 500 de mii de doze de ser Sputnik V.
Deși Dodon spunea că livrarea vaccinului oferit drept donație din partea Federației Ruse țării noastre va ajunge în Republica Moldova la mijlocul acestei săptămâni, Guvernul nici nu are habar de această intenție în mod oficial. Ceea ce demonstrează că, Dodon a vrut să-și ”șocheze” electoratul prin faptul că vizitele sale la Moscova au vreun rost. Realitatea însă demonstrează contrariul – în Moldova nu a ajuns nici un vaccin rusesc și se pare că, acest lucru , dacă se va întâmpla, nu va fi prea curând.
”Nu avem un document oficial din partea partenerilor din Federația Rusă care să reprezinte o confirmare referitor la donația de vaccinuri Sputnik-V pentru Republica Moldova. Dar din discuțiile pe care le avem cu fondul din Federația Rusă care gestionează livrările acestui vaccin, știm că Rusia acumulează numărul declarat de vaccinuri”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni TV.
Totodată, premierul interimar susține că Republica Moldova face eforturi pentru a procura vaccinuri de la cei patru producători înregistrați de Agenția Medicamentului. Și, din nou, dă peste cap declarațiile populiste ale lui Igor Dodon, potrivit căruia Republica Moldova ar putea procura jumătate de milion de doze de vaccin Sputnik-V din Federația Rusă.
”Banii publici, cele 137 milioane de lei pe care le-am strâns cu mare dificultate din toate colțurile bugetului, vor merge pentru procurarea diferitor vaccinuri. Prioritatea noastră este să asigurăm o diversitate de vaccinuri. La moment sunt omologate 4 tipuri de vaccinuri, AstraZeneca producția India, AstraZeneca producția Coreea de Sud, Pfizer și Sputnik-V. Noi vom căuta să procurăm din banii publici aceste 4 tipuri de vaccinuri”, a mai spus Aureliu Ciocoi.
Recent, Parlamentul de la Chișinău a aprobat simplificarea procedurii de procurare a vaccinurilor, astfel scurtând perioadele de timp necesare pentru achiziționarea serului. Pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19, a fost identificată suma de 137 milioane de lei.