Concurentul electoral Alianța pentru Unirea Românilor acuză că riscă să fie scoși din cursa electorală și a instalat corturi în fața Serviciului de Informații și Securitate. Asta deși, decizia privind scoaterea sau nu a unui concurent electoral din cursă se ia în urma unui demers înaintat de CEC în instanța de judecată. Așadar, judecătorii sunt cei care decid eventualitatea scoaterii din cursă a unui concurent electoral dacă a fost încălcată legea.
”Comisia Electorală Centrală a expediat un demers în adresa Serviciului de Informații și Securitate pentru a investiga o presupusă „finanțare externă și implicare a străinilor în campania electorală” – acest lucru însă a fost interpretat de AUR că SIS intenționează să-i scoată din alegeri anume pe ei.
De altă parte, SIS reacționează și menționează că nu vede de ce aceștia s-au simțit vizați, în condițiile în care, Serviciul de Informații și Securitate analizează activitatea tuturor concurenților electorali înscriși în cursă din perspectiva securității în adresa statului Republica Moldova.
Potrivit unor surse din cadrul Alianței pentru Unirea Românilor, formațiunea ar intenționa să se retragă din cursa electorală în favoarea Partidului Acțiune și Solidaritate, după ce sondajele interne le arată că nu acced în Parlament, având doar un scor de maximum 3 procente. Astfel, formațiunea caută pretexte pentru a ieși oarecum onorabil din această situație: ”Planul e ca înainte de alegeri, AUR să se retragă din cursă, motivând că oricum erau să fie scoși din alegeri înainte de scrutin, dar devin eroi naționali, declarându-și susținerea pentru PAS, care are cele mai mari șanse să i-a majoritatea de unul singur”, ne spun sursele Dosar Media.
Menționăm că liderul AUR, Vald Bilețchi, nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma aceste declarații.
Potrivit Alianței pentru Unirea Românilor, anterior, reprezentanții formațiunii au semnalat în repetate rânduri despre faptul că mai mulți membri, dar și autocarul AUR au fost filați în mod vizibil cu scopul de a fi intimidați, însă atât CEC, SIS, cât și alte instituții au ignorat aceste abuzuri.
”Demersul CEC-ului în adresa SIS arată implicarea în cursa electorală și suspectăm faptul că se încearcă scoaterea premeditată a AUR din competiția electorală, având în vedere faptul că la momentul de față cifrele arată că vom trece pragul electoral”, au declarat reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor.
SIS dezavuează și dezminte aceste informații și reconfirmă poziția de respectare univocă a legislației naționale și prioritizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Totodată, în calitate de instituție cu atribuții în domeniul asigurării securității naționale, Serviciul are în vizor evenimentele cu potențial de a genera riscuri la adresa securității, produsul analitic fiind remis beneficiarilor legali pentru a lua decizii în consecință.
În pofida oricăror insinuări, menționăm că SIS nu monitorizează partide politice, dar corectitudinea acțiunilor acestora în scopul identificării și excluderii oricărei imixtiuni și influențe externe asupra proceselor democratice din Republica Moldova.
Mai mult ca atât, acțiunile SIS nu se realizează în baza unor indicații, ci în strictă conformitate cu cadrul legal ce reglementeaza activitatea serviciului special.
Instituția, în repetate rânduri, a făcut declarații în cadrul cărora și-a reafirmat hotărârea de a-și menține echidistanța și neutralitatea în activitatea de zi cu zi și va rămâne concentrată pe îndeplinirea misiunilor în vederea asigurării securității naționale a Republicii Moldova.
Serviciul de Informații și Securitate își reiterează apelul de a nu fi atras în zona disputelor cu substrat politic și își menține poziția de a nu comenta declarațiile actorilor politici, în special în plină campanie electorală.