Agenţia de Mediu atenţionează populaţia să evite arderea frunzelor şi deşeurilor, menţionând că acest proces poluează intens aerul, este nociv pentru sănătate, fiind şi sever sancţionat de autorităţi, transmit.
În ultimele săptămâni, odată cu venirea toamnei, sunt tot mai des întâlnite acțiuni de ardere a frunzelor.
Mai multe studii au demonstrat efectele nocive pe care le are arderea frunzelor asupra sănătății, circa o treime din măsurătorile periodice ale calitații aerului din luna octombrie indicând depășirea standardelor pentru nivelul de particule nocive și monoxid de carbon.
”Arderea unei tone de frunze uscate produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și arderea incompletă a frunzelor determină apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene”, conform ecologiştilor.
În multe comunități, localnicii ard deseori deșeurile menajere împreună cu frunzele îngălbenite, activitate în urma căreia în aer se degajă cantități semnificative de monoxid de carbon, particule nocive, metale grele, substanțe chimice toxice precum dioxine și hidrocarburi poli-aromatice.
”Însă, să nu uitam că astfel de arderi pot cauza și incendii de proporții ce se pot întinde pe teritorii foarte mari”, indică specialiştii.
În acelaşi timp, agricultorii afirmă că frunzele uscate pot fi de folos după ce sunt compostate şi utilizate ca îngrăşământ sau la mulcirea solului.
Persoanele fizice care vor arde frunze, altă vegetaţie uscată și deșeuri menajere se sancţionează de la 600 până la 1 200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 până la 9 000 de lei.
sursa: Moldpres