Atenție maximă la ce mâncăm – Un lot impunător de carne, infectat cu salmonela

Inspectorii Subdiviziunii teritoriale Bălți a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat la un operator economic un lot de circa 1 600 kg de produse neconforme, infestat cu Salmonella Enteritidis, calificat de specialişti drept „pericol biologic”.

Inspectorii ANSA au prelevat probe din lotul suspect și le-au expediat la două laboratoare acreditate din Republica Moldova.

Rapoartele de încercări au arătat prezența în carnea supusă examinării a bacteriei Salmonella Enteritidis.

”Produsele infectate, au fost încărcate într-o unitate de transport specială și transportate la locul de nimicire”, indică ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii că bacteria salmonella este cauza cea mai frecventă a toxiinfecțiilor alimentare provocate de alimentele contaminate.

”Alimentele crude de origine animală, precum carnea, laptele şi produsele lactate, ouăle, fructele de mare şi anumite fructe şi legume pot găzdui această bacterie, care poate contamina şi alte alimente care vin în contact cu carnea crudă. Manevrarea sigură este necesară pentru a împiedica bacteria de pe mâncarea crudă să provoace îmbolnăviri. Dacă în produse, ca urmare a efectuării încercărilor de laborator, sunt depistate forme ale bacteriei, toxinele cărora prezintă pericol pentru sănătate, ele sunt distruse imediat”, avertizează ANSA.

Totodată, Agenţia atenționează că cea mai sigură cale de a preveni contaminarea, în special în sezonul cald, este de a evita consumul de carne, ouă, brânză, lapte nepasteurizat etc. din surse incerte.

Dosar Media

Ai o noutate?