Foto: Cătălin Beldea

Astăzi, eclipsă totală de soare, ultima din 2020, a 13-a din secolul XXI

Luni, 14 decembrie, vom fi martorii unui eveniment astronomic și astrologic special: o eclipsă totală de soare, ultima eclipsă a anului 2020 și a 13-a eclipsă de soare totală a secolului XXI.

Aceasta va fi vizibilă în toată splendoarea sa în anumite regiuni din emisfera sudică, în Chile și Argentina. În Brazilia, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Peru și Ecuador, dar și în anumite zone din Antarctica și sud-vestul Africii, eclipsa de soare va putea fi admirată sub forma unei eclipse parțiale de soare. Eclipsa de Soare de pe 14 decembrie 2020 nu va fi vizibilă și în Europa. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vom resimți influența acestui eveniment. Vom fi cu toții afectați de el.

Zodiile care vor fi cel mai mult impactate de această eclipsă solară sunt Săgetătorul, zodia Gemeni, Capricorn, Pești și Rac, dar și persoanele născute în jurul datei de 14 decembrie.

În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. Dispariţia Soarelui în plină zi era identificată cu cele mai teribile evenimente, ca de exemplu moartea unui mare conducător, declanşarea sau întreruperea unui război, potrivit Agerpres.

În Grecia antică, cei ce îndrăzneau să spună că eclipsa se produce prin interpunerea Lunii sau a Pământului erau arşi de vii. Se credea că eclipsa se datora puterii unor formule magice. Aztecii obișnuiau să postească de frică în timpul eclipsei, femeile se flagelau, iar fetele îşi luau sânge din braţ. În India, se spunea că, la eclipsă, un demon îşi întinde ghearele negre peste aştri, vrând să-i smulgă. La rândul lor, chinezii credeau, pe vremuri, că eclipsele sunt pricinuite de un geniu al răului, care acoperă Soarele cu mâna dreaptă şi Luna cu mâna stângă.

Lună plină pe 30 decembrie

Un alt fenomen astronomic va avea loc pe 30 decembrie. Mai precis, este vorba despre ultima lună plină a anului, cunoscută și sub numele de Luna Rece. Fiind foarte aproape de solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Luna plină va fi înconjurată de cel mai întunecat cer al oricărei Luni pline din acest an.

 

Dosar Media

Ai o noutate?