Conducerea de vârf a țării în mâinile ”femeilor de fier” – Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole și Natalia Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova.
Cine sunt cele trei femei din conducerea de vârf a țării?
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
Maia Sandu are 49 de ani. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Ulterior, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale. În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei, după care economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău. În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.
În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova condus de Vlad Filat, funcție deținută până în iulie 2015. Iar în iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, iar în noiembrie 2019, Guvernul Sandu a fost demis de socialiști.
Domnica Manole, președintele Curții Constituționale
În august 2019, prin hotărâre de Parlament, Domnica Manole este numită judecător la Curtea Constituțională, iar în aprilie 2020, președinte al instituției. Până a ajunge la Curtea Constituțională, Domnica Manole a fost judecător Curtea de Apel, la Judecătoria Ciocana, dar și consultant la Curtea Supremă de Justiție. A fost și lector la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, formator la Institutul Național al Justiției și pentru Consiliul Europei.
Domnica Manole a fost decorată cu titlului onorific de „Veteran al sistemului judiciar”, acordat prin Hotărârea CSM din 29.09.2015 pentru o activitate de 25 de ani în funcția de judecător și comportament ireproșabil și cu Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din 07.02.2012, ”pentru succese obținute în înfăptuirea justiției și atitudinea conștiincioasă față de obligațiunile de serviciu”.
Natalia Gavriliță, premier
Natalia Gavriliță, are vârstă de 44 de ani, este vicepreședinte PAS. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, în perioada 1995-2000, după care a mers la Harvard Kennedy School, SUA, în perioada 2003-2005. A făcut drept internațional. Din 2017 și până în prezent este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. În perioada iunie 2019 – noiembrie 2019 este ministru al Finanțelor în Guvernul Sandu. În perioada 2014 – 2015, Natalia Gavriliță a fost secretar de stat al Ministerului Educației, ministru pe atunci fiind Maia Sandu, iar între anii 2015 – 2019, a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare.
Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale. În declarația de avere depusă la CEC a indicat un salariu de aproape 50.000 lire sterline de la Fondul Global de Inovații și în jur de 170.000 lei (8 mii euro) de la Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat și Parlamentul Republicii Moldova, iar 207 277 – de la Fundația Konrad Adenauer. La capitolul imobile, Gavriliță declară că deține în proprietate doar un apartament. Acesta are 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei.