Foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Artiștii stupefiați de durere: Ne stau cuvintele în gât, înnodate… Să reînviem din cenușă

După ce Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” a fost devastată de flăcări, artiștii și-au etalat durerea și pe rețelele de socializare. Mai mulți oameni de creație au postat fotografii de la evoluțiile lor scenice, care au avut loc la Filarmonică, dar au menționat totodată că nu pot descrie în cuvinte durerea.

Membrii Orchestrei Fraţilor Advahov au scris pe o rețea de socializare că nu au cuinte să-și exprime tristețea ce-i macină, însă, speră că, edificiul va fi reconstruit în întregime.

”Ne plâng sufletele. Și, sincer, ne stau cuvintele în gât, înnodate, și nu ne lasă să ne exprimăm tristețea, care ne-a cuprins în momentul, în care am aflat că Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost cuprinsă de flăcări. O lovitură grea pentru cultura noastră…”,este mesajul publicat de Orchestra Fraţilor Advahov.

Și maestrul Nicolae Botgros nu a putut să țină pentru sine durerea și a împărțit-o în mediul online. Dirijorul, care a avut sute sau poate, chiar mii de evoluții pe scena Filarmonicii Naționale, declară că atunci când a aflat cele întâmplate a simțit că îi fuge pământul de sub picioare.

”Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău. Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate”, afirmă maestrul Nicolae Botgros.

Și soprana Valentina Naforniță, deși se află peste hotarele țării, nu și-a ascuns emoțiile, însă a menționat că ”Nu ne arde nimeni speranța”, făcând totodată un apel la solidaritate.

”Sunt cu sufletul alături de țara mea, de cultură, de oamenii de artă, de publicul care acum stă și plânge în urma incendiului devastator, care pur și simplu a spulberat Filarmonica Națională din Chișinău. Sa fim solidari, să ne ajutăm, să reînviem din cenușă”, scrie Valentina Naforniță.

Compozitorul Ion Baraliuc, cel pe care-l leagă amintiri din cele mai strânse cu Filarmonica Națională și a menționat că e gată să fie parte a unui maraton de colectare a fondurilor pentru reconstrucția edificiului.
”A ars și s-au făcut tăciune sălile, instrumentele, sufletele celor care de zeci de ani au trăit practic aici mai mult ca acasă. Chiar în ajunul jubileului de 80 de ani, tot ce ne trezea cele mai frumoase amintiri s-a prefăcut în scrum. Sunt sigur că majoritatea, realizează, că o Națiune, un Neam, începe de la Cultură și Educație” conchide Oleg Baraliuc.

Anul acesta, Filarmonica Naţională din Republica Moldova împlineşte 80 de ani de la fondare.

Guvernul Republicii Moldova urmează să deschidă un cont, unde oamenii vor putea dona întru susținerea construcției unui nou edificiu al Filarmonicii Naționale.

Dosar Media

Ai o noutate?