Guvernul a aprobat modificările necesare pentru majorarea pensiei minime începând cu data de 1 octombrie.
Astfel, pensia pentru 180 de mii de beneficiari, cu stagiu complet de cotizare, va creşte până la 2.000 mii de lei. Pentru alte 125 de mii de persoane, cu stagiu incomplet de cotizare, majorarea va fi, în medie, cu 398 de lei.
Potrivit proiectului de hotărâre a Guvernului, pensia minimă pentru cei cu stagiu complet de cotizare va creşte din 1 octombrie de la 1188 de lei, cum este în prezent, la 2000 de lei. Tot din 1 octombrie urmează să fie indexate toate pensiile.
„Din 1 octombrie vom face o indexare a tuturor pensiilor de 3,86%. Creșterea pensiilor este alt lucru pe care îl facem în paralel cu indexarea. În medie, pentru toți, pentru toate aceste persoane, 180 de mii, creșterea este de 366 de lei. Pensionarii care nu au stagiu complet, la fel, vor primi simțitor mai mult, 125 mii de persoane vor primi cu 398 de lei mai mult.”
Pentru a asigura majorarea pensiilor, în acest an, vor fi necesare 512 milioane de lei din bugetul de stat, iar iar cheltuielile de anul viitor în acest scop se vor ridica la peste 2 miliarde de lei. În cadrul unui briefing, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au anunţat că vor susţine proiectul elaborat de PAS, dar va veni cu unele amendamente. Aceştia propun ca absolut toate pensiile să crească până la 2000 de lei, aşa cum PAS a promis în campania electorală.
„În videoclipurile distribuite în campania electorală, peste tot, pe internet, la televizor, în timpul întâlnirilor cu oamenii aţi promis că nicio pensie nu trebuie să fie mai mică de 2000 de lei. Nu trebuie să fie o asemenea pensie, dar o asemenea pensie este. Aţi vorbit despre toţi, dar sunt numai 183 de mii de pensionari. Ceilalţi nu sunt tot oameni? Ceilalţi nu au votat? Ceilalţi trebuie să nu mănânce?”
Potrivit legii, în Republica Moldova, pensiile sunt indexate de două ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. În data de întâi aprilie, coeficientul de indexare este egal cu media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie, cu rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.