Apartamentele din Chișinău s-au scumpit enorm: Cât costă acum și de ce a crescut prețul

Apartamentele din Chișinău s-au scumpit enorm: Cât costă acum și de ce a crescut prețul

Apartamentele vechi din Chișinău s-au scumpit cu vreo 7% în primele nouă luni ale anului. Numai în septembrie scumpirea a fost de 3-4% și ar fi cea mai mare scumpire lunară din ultimii ani, potrivit Busei imobiliare Lara.

Costul unui metru pătrat de spațiu locativ în blocurile vechi a crescut cu 21 de euro pentru metrul pătrat (4%) – de la 526 de euro până la 547 de euro pentru metrul păstrat. Acesta ar fi cel mai mare preț din ultimii șase ani.

Prețul unor apartamente concrete din Chișinău poate fi văzut pe site-ul bursei imobiliare. 

Oamenii iau credite și cumpără imobile – prețul a urcat cu 20% în 12 luni

Spațiul locativ din municipiul Chișinău s-a scumpit cu vreo 20% în ultimele 12 luni – „cea mai mare creștere din 2008 încoace”, a menționat, în emisiunea sa transmisă pe internet, analistul economic Veaceslav Ioniță.

„Anul acesta, după doisprezece ani de cădere, este înregistrată o creștere fără precedent, de peste 20%, a prețurilor la imobile în municipiul Chișinău. Această creștere este pe termen lung. Avem și creșterea prețurilor la materialele de construcție, dar cred că baza este ceea ce se întâmplă pe termen lung”, a spus Veaceslav Ioniță, referindu-se la inflația în creștere și prognozele că această tendință va continua până cel puțin la mijlocul anului 2022.

Expertul a menționat că inflația a constituit 4,64 la sută în luna august. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat luni, 11 octombrie, că rata inflației a crescut deja până la 6,68 la sută în luna septembrie, peste „ținta” de 5%, considerată „optimă pentru dezvoltarea economiei” Republicii Moldova.

Prețurile și, respectiv, inflația cresc în Republica Moldova sub influența scumpirilor de pe piețele mondiale, dar și ca urmare a unor fenomene interne. Veaceslav Ioniță a constatat că există o legătură între volumul record de credite contractate de cetățeni și majorarea prețurilor. Potrivit lui, 97% dintre creditele contractate sunt destinate procurării de imobile și consumului curent și numai 3% au ca scop investițiile în afaceri.

Lunar, conform datelor stastistice, oamenii împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci și aproximativ un miliard de la companii creditare.

„Toți acești bani care au fost luați se duc pe piața de consum. Este o presiune pe prețurile de pe piața internă și este un factor suplimentar de creștere a lor”, a apreciat Veaceslav Ioniță în emisiunea sa „Analize economice”.

Precizăm că, pentru a stăvili creșterea prețurilor, BNM a majorat pe 5 octombrie cu 0,85%  puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?