Angajatorii care vor asigura creșterea veniturile salariale ale angajaților cu minim 50% față de veniturile calculate în exercițiul financiar anterior vor beneficia de credit fiscal din partea autorităților pentru doi ani. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări.
Mai exact, angajatorului i se va rambursa, din bugetul de stat, contribuția acestuia la fondul de asigurări sociale aferentă majorării salariale operate. Angajatul, la rândul său, va fi scutit de contribuția la fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală aferentă majorării salariale operate, scrie Bizlaw.md.
Perioada maximă de acordare a creditului fiscal este de doi ani, iar pe durata de implementare a măsurii venitul salarial al angajatului nu trebuie să coboare sub nivelul venitului stabilit în momentul aplicării. În situația în care remunerația salarială a angajatului coboară sub acest nivel, angajatorului nu i se mai rambursează contravaloarea contribuției sale la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar angajatului i se deduce, în cuantum deplin, contribuția acestuia la fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală.
Creditele fiscale sunt acordate pentru plătitorii de contribuții sociale, cu excepția angajaților și angajatorilor instituțiilor bugetare și autorităților/instituțiilor publice la autogestiune, ai instituțiilor medico-sanitare, sau angajații care au o vechime în muncă în cadrul companiei nu mai mică de 12 luni, precum și plătitorii care înregistrează datorii față de bugetul de stat. De creditele fiscale propuse nu vor putea beneficia nici angajații pe fracțiune de normă sau angajații în funcția de director, contabil șef și locțiitorii acestora.