Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție la situația în care se află Moldovagaz, fiind somată să achite în termen de 48 de ore datoria pe care o are la gazul livrat de la Gazprom.
Potrivit vicepremierului, Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre.
”Ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă”, declară ministrul Infrastructurii.
După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, mai adaugă Andrei Spînu.
”La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, precizează Spînu.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată.
”În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare”, precizează vicepremierul.
Gazprom amenință Moldovagaz că în timp de 48 de ore va sista livrările de gaze dacă partea moldovenească nu va plăti pentru datoria acumulată în luna octombrie la gaz. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, confirmă că a primit o notificare în acest sens.
Ceban declară că întreprinderea pe care o conduce are deja o viziune privind eventuala rezolvare a acestei probleme, însă e nevoie de intervenția imediată a Guvernului.
”Sunt câteva soluții. Mâine dimineața vom discuta cu Guvernul privind mecanismul de oferite a unor surse financiare ca împrumut – o alocare din bugetul de stat, fie prin Energocom. Acești bani noi îi vom întoarce. Problema constă în faptul că avem nevoie de acești bani urgent, deoarece dacă mergem la o banca comercială, atunci pierdem în jur de două luni”, a declarat Vadim Ceban.
Ceban a precizat că e vorba de o datorie de 1 miliard 300 de milioane de lei.
Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021, Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021, de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I, până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.