Foto: agora.md

Anatol Ciubotaru, din nou respins și dat afară de autorități: Cum se scuză Ministerul

După ce Curtea Supremă de Justiţie l-a restabilit în funcţie, Anatol Ciubotaru a fost demis repetat din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

În acest sens Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu câteva precizări, care să le argumenteze gestul prin care îl resping pe Anatol Ciubotaru, izgonit de autoritățile moldovenești și apreciat ca specialist notoriu la spitalele din străinătate.

În context, ministerul informează că în conformitate cu decizia Curții Supreme de Justiție din 16 octombrie 2020, lui Anatol Ciubotaru îi vor fi achitate toate drepturile salariale ale angajatului, pentru perioada de absență, demis de Ministerul Sănătății.

Motivul – contractul individual de muncă al lui Anatol Ciubotaru a expirat pe 19 octombrie 2020

Potrivit MSMPS, reieșind din faptul că, contractul individual de muncă al lui Ciubotaru, a expirat pe 19 octombrie 2020, au fost încetate raporturile de muncă cu acesta, conform Ordinului nr.173, P.1, din data de 17 octombrie 2020. Ordinul a fost adus la cunoștința salariatului, pentru care s-a semnat.

Totodată, MSMPS informează că, Ciubotaru a adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale o scrisoare prin care solicită prelungirea contractului de muncă pentru încă 6 luni. În context, ministerul menționează că, aprobarea cererii este contrar legii, întrucât contractul individual de muncă al salariatului, conducător al unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat, încetează de drept la atingerea vârstei de 65 de ani.

MSMPS apreciază contribuția lui Ciubotaru la dezvoltarea serviciului cardio-chirurgical din Republica Moldova, cât și activitatea științifico-didactică, pentru care îi mulțumește, însă nu precizează dacă acesta va fi angajat cel puțin în calitate de medic, așa cum a solicitat anterior Anatol Ciubotaru.

„Nu ştiu dacă instanţa supremă a tot amânat intenţionat timp de 4 luni adoptarea soluţiei evidente şi legale de restabilire a mea până când contractul a expirat, iar restabilirea să nu mai conteze, sau dacă a fost o simplă coincidenţă de date”, declară Anatol Ciubotaru.

Ciubotaru mai declară că, la cerere a anexat şi un plan de gestionare a situaţiei legate de COVID pentru perioada în care contractul său ar fi putut fi prelungit.

Amintim că, Anatol Ciubotaru a mai fost demis o dată din funcție, pe 24 martie. Decizia a fost luată de Comisia Situații Excepționale după ce patru lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Republican s-au infectat cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a acuzat pe Ciubotaru că a încălcat procedura, întrucât fără a informa Ministerul a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat. Asta le-a nemulțumit pe autorități. Deși, ulterior mai mulți miniștri, funcționari de stat, dar au mers să se testeze la acele laboratoare private.

Pe 17 octombrie, Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, însă iarăși demis.

Dosar Media

Ai o noutate?