Am intrat într-o spirală a incertitudinii pe platforma de negocieri în reglementarea transnistreană, pe un front minat după Covid-19, iar vocile sunt împărțite. Unii opinează că nu există dialog între Chișinău și Tiraspol, iar alții duc negocieri 1+1, pe subiecte vamale și transport. De această părere este fostul vicepremier pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.
O scurtă analiză va lăsa să înțelegem eficiența negocierilor în ultima perioadă pe unele subiecte.
”Agenda discuțiilor dintre Chișinău și Tiraspol este diferită doar prin simpla comparare a comunicatelor de presă. Dacă Tiraspolul vorbește de bănci, unde este subiectul drepturilor omului, care lipsește? Este incredibil ca un agent economic, înregistrat oficial de ASP, care face import de țigări să participă la negocieri de partea Tiraspolului și să ,,chestioneze Chișinăul” în fața tuturor. Oare de ce Chișinăul a permis ca lobby pentru un singur agent să fie admis în cadrul negocierilor, or poate cineva creează alte precedente? Oare la negocierile pentru drepturile omului vor veni părinții și rudele celor răpiți și vor chestiona la fel Tiraspolul?”, se întreabă retoric fostul vicepremier.
Totodată, Cristina Lesnic menționează că, la 1 februarie 2021, expiră termenul Hotărârii Guvernului nr. 960 din 2017, prin care, sunt stabilite scutirile la drepturile de import.
”Biroul pentru politici de Reintegrare deja inițiase, în 2020, un proces în acest sens pentru a revedea unele poziții accizate, în corelare cu Hotărârea Guvernului nr.815/2005, dar se tergiversează fără motiv. Mai multe organizații internaționale au atenționat despre unele provocări cu unele bunuri accizate, dar cineva se face că nu aude. Să vedem dacă va fi prelungită această hotărâre sau nu, iar după asta poate vom avea alte posturi ilegale”, își exprimă îngrijorarea Cristina Lesnic.
Grupul de lucru pe drepturile omului nu se convoacă, or statusul quo va duce la eliminarea acestui subiect de pe agenda 5+2, mai adaugă Cristina Lesnic.
Potrivit fostului vicepremier pentru reintegrare, ”se ia calea spre sfidarea rezultatelor obținute cu multă muncă de toți participanții în 5+2. Luna octombrie 2020 a fost decisivă, iar partenerii RM au susținut plenar ca subiectul drepturilor fundamentale ale omului să fie prioritar. Nu poți discuta drepturi economice când drepturile fundamentale ale omului sunt încălcate grav”, conchide fostul vicepremier, Cristina Lesnic.