Este trecut de ora 18:00, iar instanța de judecată nu a venit cu o decizie cu privire la solicitarea acuzării de a-l aresta pentru 30 de zile pe Alexandr Stoianoglo, procuror general suspendat din funcție.
Procurorul de caz Victor Furtună a declarat la amiază că, ”dacă până la ora 17:45, nu va fi luată o decizie de către instanță la demersul acuzării, atunci Alexandr Stoianoglo ar urma să fie eliberat din arest. Asta însă nu înseamnă că, ancheta pe numele lui Stoianoglo va înceta”.
O informație oficială la această oră însă deocamdată nu avem.
Zi fierbinte la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana. În dimineața zilei de vineri 8 octombrie, instituția a început să examineze demersul privind plasarea lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile.
Procurorul anticorupție Victor Furtună, cel care a dispus inițierea urmării penale împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a înaintat mandat de arest în privința procurorului general suspendat, a explicat vineri, 8 octombrie, motivele pentru care a solicitat aplicarea măsurii preventive.
Ce i se incriminează lui Alexandr Stoianoglo
Potrivit lui Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu – depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase și favorizarea unui grup criminal organizat – cinci capete de acuzare extrem de grave și care, potrivit acuzatorului, prevăd pedeapsa cu închisoarea.
Avocații lui Alexandr Stoianoglo au cerut recuzarea lui Nicolae Corcea, unul dintre magistrații care examinează demersul acuzatorului cu privire la arestul procurorului general suspendat. Avocații lui Alexandr Stoianoglo au cerut recuzarea lui Nicolae Corcea motivând că „există suspiciuni cu privire la obiectivitatea magistratului”.
S-a întâmplat după ce magistrații Curții Supreme de Justiție au respins cererea de strămutare depusă de avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana la o altă instanță egală în grad.
În cadrul ședinței de judecată de astăzi, în care se examinează solicitarea de plasare în arest preventiv pentru 30 de zile a procurorului general suspendat, avocatul lui Alexandr Stoianoglo i-a acuzat pe procurori că îl împiedică să discute cu clientul său.
”Procurorii nu permit mascaților să iasă din birou, eu și clientul meu să avem o întâlnire confidențială, prin acest fapt se dovedește încă o dată că urmărirea penală se desfășoară cu abuzuri. Apărarea și clientul nu-și pot exercita dreptul la apărare”, a declarat avocatul lui Alexandr Stoianoglo Vasile Gafton.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest care au avut loc la Comrat și Chișinău.
Totodată, mai mulți deputați socialiști au semnat un angajament prin care și-au exprimat acordul în vederea instituirii garanției personale în privința procurorului Alexandr Stoianoglo. Aleșii poporului spun că acuzațiile aduse procurorului general sunt bazate pe interpretări subiective și contrar legii.
Reacția președintelui Maia Sandu
Președintele țării Maia Sandu cere Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii.
”Cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo este unul de interes major pentru întreaga societate și trebuie să ne asigurăm că e tratat cu maximă responsabilitate. Tocmai de aceea, avem nevoie de mai multă claritate în procesele care au loc acum în cadrul Procuraturii Generale și în acțiunile întreprinse de procurori”, afirmă Maia Sandu.
Șefa statului a mai adăugat că este nevoie de maximă transparență în acest caz, iar tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă.
Igor Dodon acuză o lovitură de stat
După o vizită întreprinsă la Moscova, care a durat trei zile, liderul socialiștilor Igor Dodon s-a întors în Moldova și a susținut un briefing de presă.
Dodon a criticat guvernarea, a acuzat că acțiunile întreprinse de procurori în legătură cu suspendarea din funcție și reținerea lui Alexandr Stoianoglo sunt „un show realizat” și a îndemnat cetățenii să iasă la protestul de duminică, anunțat de socialiști.
Liderul socialiștilor susține că la protest, împreună cu colegii lui vor cere demisia in corpore a guvernării și organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate.
”Asistăm la o lovitură de stat în Republica Moldova și la uzurparea puterii în stat de către instituția prezidențială”, declară liderul socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit acestuia, scopul este preluarea controlului asupra Procuraturii Generale.
Mai mult, el susține că în spatele reținerii Procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar sta președintele țării, Maia Sandu.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a văzut nevoit să reacționeze la declarațiile deputatului socialist din opoziție, Igor Dodon.
Într-un mesaj pe Facebook, Litvinenco încearcă să-l contraatace pe Dododn, menționând că în zadar încearcă să-și ofere serviciile politice unor ”fugari”.
”Înţeleg foarte bine obsesiile lui Dodon. Dar vreau să-i reamintesc că asocierea cu Plahotniuc (în cazul “kuliocului”) l-a costat Preşedinţia, iar asocierea cu Platon l-a costat Parlamentul. Degeaba încearcă să-şi ofere din nou serviciile politice acestor doi fugari, că ar putea să mai sufere noi eșecuri (mai are unde?). Îl sfătuiesc pe el și pe alții să înțeleagă odată și pentru totdeauna că timpul oligarhilor și a oligarhiei a trecut. Și dacă vor să facă politică, să o facă cu forţele proprii şi pornind de la agenda cetăţenilor, dar nu de la propriile frustrări”, declară Litvinenco.
Reacția fostului premier, Ion Chicu
Chicu face apel la rațiunea primelor persoane în stat și spune că ”mână de criminali au sechestrat procurorul general”.
”Stimată Doamnă Președinte al țării. Vă rog să înțelegeți, că o mână de criminali au sechestrat de 3 zile Procurorul General al țării pe care o conduceți. Ceea ce face acum această bandă cu Dl Stoianoglo e o mare, mare eroare admisă de Dvs. Ați greșit enorm când v-ați lăsat manipulată de Litvinenco. E firesc să greșești când ai atâtea probleme de gestionat. Dar în trei zile ați avut tot timpul de pe pământ să vă corectați eroarea. Vă rog, nu agravați această eroare. Eliberați imediat Procurorul General și reveniți în câmpul legal”, reacționează Chicu.
Mai mult, Chicu dă de înțeles că primele persoane în stat fac, poate inconștient, jocul criminalilor.
”Faptul că unii rivali politici de-ai Dvs. fac politică din acest caz grav, nu mai are cum să vă favorizeze, să vă scoată basma curată. Ei nu-l ajută pe Stoianoglo. Dar să știți, că deja nici pe Dvs”, mai adaugă Chicu.
”Ajutați-mă să vă consider în continuare Președinte al Republicii Moldova – eliberați deținutul politic Alexandru Stoianoglo și restabiliți funcționalitatea Procuraturii Generale în cadrul constituțional al Republicii Moldova”, precizează fostul premier.
Tototdată, Chicu menționează că face această adresare, după ce și azi m-am convins că învinuirile aduse lui Stoianoglo sunt absolut ”aberante”.
Prima reacție oficială a Procuraturii Generale în cazul ”Stoianoglo”
Procuratura menționează că este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când este pornită urmărirea penală în privința unui procuror general în exercițiu, iar acest lucru, în opinia instituției, „determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc”.
În același timp, instituția precizează că, în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, procurorul general interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale.
Socialiștii și Comuniștii au oferit garanții pentru eliberarea lui Stoianoglo
Mai mulți deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus, astăzi, 8 octombrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, o scrisoare de garanție cu suma prevăzută de lege, transferată pe contul instanței, drept garanție personală pentru eliberarea procurorului general, Alexandru Stoianoglo.
Deputaților BCS consideră că acuzațiile înaintate către Alexandru Stoianoglo sunt de natură politică și sunt bazate pe interpretări subiective.
Potrivit legii, garanția personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere îl iau asupra lor. Astfel, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, ei garantează comportamentul pe care îl va avea bănuitului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui cînd va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.
De asemenea, garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se oferă acest angajament.
Totodată, la prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă în valoare de 2500 lei – 15 000 lei.
Prima reacție a lui Alexandr Stoianoglo după reținere
Procurorul general suspendat a fost scurt în declarații, după ce a fost reținut. Însă a reușit să spună că e victima unei ”comenzi politice date de președintele țării”. Acest lucru este însă negat de președinte și reprezentanții puterii de la Chișinău.
Procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta.
Reținerea a avut loc după mai multe tentative verbale a președintelui, premierului și ministrului justiției de a-I cere lui Stoianoglo să plece din funcția de procurer general.
La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.