Un fost ministru al Sănătății, dă de pământ cu inițiativa PSRM de micșorare a vârstei de pensionare. Mircea Buga, se arată îngrijorat de faptul că socialiștii, fără a face un calcul și a analiza toate riscurile, se bucură pentru că împing spre faliment sistemul de pensii. Într-o postare pe Facebook, fostul ministru se arată îngrijorat și mizează pe înțelepciunea liderilor politici.
“Aleşi ai poporului” se bucură pentru că împing spre faliment sistemul de pensii. Votează fără argumente, fără calcule de impact, fără aviz al Guvernului la urma urmei. Distrug în grabă tot ce s-a clădit cu atâta greu. Sper ca, pe lângă maşina de vot de conjunctură, să fie în Parlament şi lideri politici cu scaun la cap, care să filtreze derapajele”, scrie Buga pe Facebook.
Autorul, în susținerea ideii proiectului, operează cu multe date învechite sau eronate, mai scrie Buga.
”Spre exemplu, se spune că în Franța vârsta de pensonare este de 62 ani, pe când la moment e 66 ani 7 luni; că în Grecia e 60 ani la femei și 65 la bărbați (de facto, 67 ani la toți încă din 2015); că în Olanda, Spania, Portugalia e 65 ani (de facto, 66 ani 4 luni, 65 ani 10 luni și 66 ani 5 luni, respectiv) etc. Mai mult, se omite faptul că în toate aceste țări are loc o creștere graduală a vârstei”, mai adaugă fostul ministru al Sănătății.
În concluzie, Fostul director al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, subliniază că ”ideile expuse în Parlament, sunt profund antireformatoare, iar, fiind acceptate, vor pune la grea încercare sistemul de pensii și vor lovi nu în deciziile luate de Guvernul Filip, ci tot în pensionari în ultima instanță.
Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Proiectul propune stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati.
Proiectul mai prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.
Autorii argumentează că majorarea progresivă din 2017 a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei nu a ținut cont de speranța de viață în Republica Moldova, dar și de speranța de viață sănătoasă din tară.
Cele două proiecte urmează a fi aprobate de Parlament, prin comasare.