proteste

Agricultorii ies la proteste masive – ultimatumul înaintat Guvernului

Agricultorii din Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca, Telenești, Ungheni și Hîncești au ieșit astăzi la proteste.

Aceștia cer ajutor din partea statului pentru a doua categorie de culturi afectate și somează autoritățile centrale să depună mai mult efort pentru a înțelege gravitatea problemei care s-a abătut peste acest sector.

„Colegi agricultori (fermieri), este timpul sa demonstram tuturor ca suntem uniți și solidari, reprezentam cea mai puternică forță social economică din regiuni, care poate schimba vectorul de dezvoltare a țării și va fi luată în considerare de orice guvernare, prezentă sau viitoare”, se arată în declarația acestora.

Deocamdată, agricultorii spun că vor scoate tractoarele și combinele în anumite locuri special stabilite pentru fiecare raion în parte și cheamă colegii din alte raioane să-i susțină.

Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că compensațiile au fost alocate în sume insuficiente și după o procedură cu multe carențe.

„Executivul așa și nu a elaborat proiectul de lege privind reeșalonarea datoriilor agricultorilor față de bănci și organizațiile de microfinanțare. Procesul rambursării TVA și regimul de moratoriu la controale au fost stabilite doar pentru o perioadă foarte scurtă. Nu a fost simplificată procedura subvenționării.”, se plâng fermierii.

Totodată, fermierii susțin că guvernare a propus politica fiscală pentru anul viitor care prevede înrăutățirea condițiilor de activitate pentru producătorii agricoli prin majorarea TVA până la 12% și includerea taxelor rutiere în accizele la motorină, ceea ce ar aduce la majorarea combustibilului pentru fermieri în condițiile în care tractoarele nu sunt plătitoare de taxe rutiere.

Agricultorii cer Guvernului în mod de urgență:

  • să identifice mijloacele financiare pentru alocarea compensațiilor agricultorilor, afectați la grupa doua a culturilor agricole în mărime de cel puțin 3000 lei per hectar afectat.
  • să elaboreze și să prezinte Parlamentului planul de acțiuni privind crearea unui sistem extins și durabil de irigare a terenurilor agricole;
  • să renunță la idea majorării TVA pentru producția agricolă;
  • să restituie agricultorilor, începând cu anul 20121 , după modelul țărilor UE, accizele pentru motorina procurată în scopul efectuării lucrărilor agricole.

Protestul urmează să aibă loc la nivel local, iar dacă nu vor fi auziți, agricultorii spun că vor merge din nou să manifesteze în Capitală.

Dosar Media

Ai o noutate?