Adevărul despre purtarea măștilor de protecție în spațiile publice, dezinfectarea mâinilor și măsurarea temperaturii

Purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.  Măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public.

Deși nerespectarea măsurilor impuse de autorități constituie pericol pentru sănătatea publică și servește drept temei pentru atragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate, oamenii continuă să umble fără mască de protecție în spațiile deschise.

Purtarea măștilor de protecție ”de ochii lumii”

Din curiozitatea, încercați să acordați atenție la oamenii din jurul vostru. Puțini sunt cei care poartă mască în spațiile deschise. Nici în spațiile închise nu e mai bine.

N-o să placă multora ceea ce vă voi spune în continuare, dar majoritatea poartă masca doar pentru a evita o situație de conflict, doar pentru că ”așa trebuie”, puțini conștientizează de ce e important să o poarte și cum trebuie să o poarte. Cu masca sub nas, sub barbă, tăvălită prin geantă sau prin buzunare.

Purtăm aceeași mască câteva zile la rând și nici vorbă să o aruncăm ”în coș de gunoi cu capac”, așa cum ne recomandă autoritățile.

Mai nou, pe lângă sticle, pahare și pungi din plastic, prin parcuri, pe străzi au apărut și ”măști de protecție sau mănuși de unică folosință” aruncate la întâmplare.

Termometria, verificată de ”dragul verificării”

Comisiile intersectoriale, în comun cu Direcţia de poliţie a municipiului Chişinău și Centrul de Sănătate Publică Chișinău, fac verificări și controale inopinate în piețe, magazine, centre comerciale, restaurante, săli de sport etc., în scopul documentării măsurilor de sănătate publică aplicate (termometria corectă a vizitatorilor, purtarea măștilor de protecție, respectarea distanței fizice, disponibilitatea dezinfectanților etc.).

Aici mai am o întrebare despre eficiența acestor controale. Am discutat cu câțiva ”băieți buni” care verifică ce temperatură ai înainte de a-ți permite să intri într-un centru comercial și am încercat să aflu câte persoane au fost întoarse din drum și nu li s-a permis să intre pentru că aveau temperatura ridicată sau, poate, chiar aveau simptome clare ale infecției și a fost solicitată ambulanța. ”Niciuna doamnă, mai degrabă au temperatura mică, sub 36, râde unul dintre ”băieții buni” de la intrarea într-un magazin.

Dezinfectarea mâinilor doar pentru a bifa că ”am făcut și asta”

Mai este regulă pe care trebuie să o respectăm: să ne dezinfectăm mâinile la intrarea și ieșirea din transportul public, magazine, restaurante sau alte instituții. Cum o facem? Rapid! Exact, așa o facem, rapid și fără a conștientiza că două picături de dezinfectant nu sunt suficiente. După ce am dezinfectat mâinile luăm iar telefonul plin de microbi. Voi de câte ori ați dezinfectat telefonul?

Primarul general, Ion Ceban, a venit cu un îndemn către locuitorii Capitalei, în vederea respectării normelor anti COVID. ”Pledez pentru purtarea măștilor de protecție, în spațiul public, atât închis cât și deschis și voi susține această măsură, dar sunt contra activității cluburilor de noapte, pe vreme de pandemie și sunt contra acelor agenți economici care nu întreprind măsurile necesare anti COVID”, a declarat edilul.

Autoritățile administrației publice locale din municipiul Chișinău, toate persoanele juridice de drept public și de drept privat, care activează pe teritoriul administrat, locuitorii municipiului, inclusiv ai localităților suburbane, alte persoane fizice, aflate pe teritoriul municipiului Chișinău, se vor conforma respectării stricte a măsurilor de sănătate publică, pentru combaterea infecției COVID-19.

Citește și: Amenzile pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID, au fost micșorate

Dosar Media

Ai o noutate?