Liderul PRO Moldova, Andrian Candu, se arată îngrijorat de abrogarea legii miliardului și spune că decizia luată ieri de majoritatea ”PSRM-ȘOR”, nu va face altceva decât să aducă o presiune financiară suplimentară pe oameni. Respectiv, pe lângă deprecierea leului, prețurile mai mari, și Banca Națională riscă să fie decapitalizată, iar Guvernul va fi pus în situația de a emite hârtii de valoare.
”Anularea legii miliardului înseamnă aduce presiune suplimentară. Asta înseamnă, de fapt, deprecierea leului, prețuri mai mari la produse și servicii, BNM va fi decapitalizată, iar Guvernul va trebui să emită hârtii de valoare, ceea e este foarte periculos”, declară Andrian Candu.
Și Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, se arată extrem de îngrijorat de legea votată de către alianța ”Dodon-ȘOR”. Într-o notă expediată Parlamentului, Armașu menționează că asemenea inițiative riscă să compromită grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova.
„Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici si investitorii interni cât și cei străini, afectând imaginea, reputația si credibilitatea tarii si ale autorităților publice centrale. La fel, acestea ar putea afecta si piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorita perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”, a explicat Guvernatorul BNM în scrisoarea sa.
Și expertul economic, care va ocupa funcția de consilier prezidențial în domeniul energetic, după învestirea Maiei Sandu, Sergiu Tofial, menționează că decizia de anulare a legii miliardului, de fapt, este un piar ieftin, dar cu consecințe grave.
”Nu se anulează nimic. Acum, potrivit legii BNM, Ministerul Finanțelor va emite alte obligații de stat să acopere gaura din capitalul BNM, iar aceste obligații vor fi achitate tot din bugetul de stat. Nu încercați să ungeți ochii lumii și să ne considerați de proști. Noi știm a citi legile. Apucați-vă de recuperarea miliardului, altă soluție nu există!”, menționează Tofilat.
De altă parte, deputații PSRM spun că au anulat așa-numită legea a miliardului, care punea datoria pe umerii cetățenilor, ca cele 600 de milioane de lei ”economisiți” de pe urma votării acestei legi, să fie direcționați pentru agricultură.