Astăzi, 28 decembrie 2020, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut consultări cu fracțiunile şi grupurile politice parlamentare. După ce a discutat cu toți reprezentanții fracțiunilor parlamentare, Maia Sandu a declarant că nicio formațiune nu își asumă deschis că face parte dintr-o majoritate și poate să propună vreun Guvern.
Întrebată cine va ocupa funcția de premier din 1 ianuarie 2021, când pleacă din Guvern Ion Chicu, dar și mai mulți miniștri cheie, Maia Sandu a declarat că interimatul funcției de prim-ministru va fi ocupat de un alt ministru care rămâne în Executiv.
”Legea scrie foarte clar. În cazul în care pleacă premierul, interimatul este asigurat de un alt ministru din același Guvern, adică din rândul miniștrilor rămași în Executiv. Republica Moldova are un Guvern numit de către Partidul Socialiștilor. Respectiv, în conformitate cu prevederile legale, trebuie în continuare să își îndeplinească responsabilitățile față de cetățeni”, declară Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova ar trebui să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Astfel, miniștrii care rămân în funcție după 31 decembrie sunt: Pavel Voicu – Ministerul Afacerilor Interne; Olga Cebotari – viceprim-ministru pentru Reintegrare; Ion Perju – Ministerul Agriculturii; Aureliu Ciocoi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Victor Gaiciuc – Ministerul Apărării; Fadei Nagacevschi – Ministerul Justiției; Irina Vlah – Guvernator al UTA Găgăuzia; Lilia Pogolșa – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
În Legea cu privire la Guvern scrie clar că în cazul imposibilității premierului de a-și exercita atribuțiile sau în cazul decesului acestuia, Președintele Republicii Moldova, în termen de 5 zile, numește un alt membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern.
Totodată, interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă prim-ministrul își reia activitatea până la emiterea decretului Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.
Până la numirea prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vîrstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vîrstă ministru.
Președintele Republicii Moldova este în drept să revoce prim-ministrul interimar și să numească un alt membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar în cazul imposibilității definitive a Prim-ministrului interimar desemnat de a-și exercita atribuțiile sau în caz de deces. Prim-ministrul interimar își desfășoară activitatea până la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.