Comisia politică externă și integrare europeană solicită Guvernului soluționarea cât mai rapidă a problemei diasporei cu privire la conversiunea și/sau recunoașterea permiselor de conducere ale cetățenilor noștri care au reședința pe teritoriul altui stat. Astăzi, Comisia a audiat reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne cu privire la acordurile de conversiune și/sau recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere.
Urmare a problemelor semnalate de către cetățenii Republicii Moldova din diasporă, Comisia a constatat că procedura de conversiune și/sau recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere este una anevoioasă și generează mari incomodități pentru cetățenii noștri care au reședința stabilită într-un alt stat.
„Este un subiect foarte sensibil și important pentru cetățenii noștri de peste hotare. Suntem contactați de mulți cetățeni de-ai noștri din diasporă, care sunt interesați în rezolvarea problemei. Trebuie să amplificăm negocierile cu țările în ceea ce privește recunoașterea permiselor de conducere eliberate în Moldova, să reluăm consultările, inclusiv pe linie diplomatică. Cetățenii noștri de peste hotare așteaptă de la noi soluții în acest sens”, a menționat Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov în cadrul audierilor.
Potrivit informațiilor prezentate de către Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Balan, până în prezent Republica Moldova are semnate Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind conversiunea permiselor de conducere, semnat la 27 noiembrie 2003 și Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, semnat la 30 decembrie 2019. Totodată, în proces de negociere sunt și Acorduri similare cu Regatul Spaniei, Republica Franceză, România, Federația Rusă, Grecia, Lituania, Israel și Qatar.
Comisia politică externă și integrare europeană a recomandat Ministerului Afacerilor Interne, în comun cu Instituția publică „Agenția Servicii Publice”, să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a finaliza semnarea Acordurilor cu privire la conversiunea și/sau recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, care au fost deja inițiate. Totodată, MAI va demara neîntârziat procedura de inițiere a negocierilor în privința semnării unor noi acorduri cu statele în care există diaspora Republicii Moldova.
Ministerul Afacerilor Interne va informa semestrial Comisia politică externă și integrare europeană despre etapa la care se află negocierile demarate în vederea semnării acordurilor cu privire la conversiunea și/sau recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. La rândul său, Comisia politică externă și integrare europeană va monitoriza și va asigura sprijinul necesar pentru ca procedurile de semnare a acordurilor să fie finalizate în termeni proximi.