Oamenii s-au obișnuit deja că politicienii vin și se duc. De aceea au început să pună accentul pe probleme concrete ce ar trebui rezolvate. Pentru ei mai puțin contează care lider politic le va soluționa.
În reportajele jurnaliștilor, în focus grupuri, vox populi, oamenii pun întrebări clare. Ei se referă mai des la probleme exacte legate de anumite instituții ale statului. De cealaltă parte, factorii politici, în special cei care țin de guvernare, vorbesc într-un limbaj care nu e pe înțelesul cetățenilor. Eu vreau să aud politicieni care vorbesc despre problemele mele, ale cetățeanului simplu, nu despre geopolitică aceasta este opinia lui Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și a a fost exprimată în cadrul dezbaterilor organizate de IPN.
Vreau un pic de normalitate, un pic de decență, majoritatea oamenilor se confruntă cu sărăcia…
”În sate oamenii sunt cu lacrimi în ochi. Ei încă cumpără pe datorie. Datorii ce le sunt notate într-un caiet păstrat în magazin. De altă parte, noi avem miciuna la nivel de stat, politicieni care ne conving că nu e nimic grav. Mergeți astăzi la orice agent economic și o să vedeți că a obosit deja de atâtea acte permisive și controale”, spune Pistrinciuc.
Analistul politic Igor Boțan susține că ”sunt mize serioase pentru a-i uni pe cetățeni să procedeze de anumită manieră, dar, ținând cont de cultura noastră politică, trebuie să conștientizăm că oamenii se uită la lideri politici. Ei așteaptă ca acești lideri să le îndeplinească așteptările și dacă acest lucru nu se întâmplă ei se dezamăgesc”.
Vorbind despre receptivitatea imediată la solicitările cetățenilor, analistul politic Corneliu Ciurea a explicat un fapt curios.
”Noi căutăm receptivitatea partidului la solicitările cetățenilor este partidul ”Șor”, acest partid acționează în funcție de nevoile imediate ale cetățenilor. După acesta urmează Igor Dodon și PSRM, doar că răspunsurile sunt formulate în termeni mai abstracți. Îmi pare rău să spun, dar cel mai departe de receptivitate la nevoile imediate ale cetățeanului sunt partidele de dreapta. Acesta nu e un lucru rău, dar aceste partide vorbesc despre reforme pe termen lung și nu răspund imediat la solicitările cetățeanului” declară Corneliu Ciurea.
Cine sunt politicienii care știu să valorifice ”potențialul întârziat”
Igor Boțan a ținut să precizeze că în societatea noastră a apărut un fenomen interesant care poate fi numit ”potențial întârziat”. Politicienii care știu să valorifice acest potențial întârziat dețin întotdeauna pârghii importante pentru a-și atinge obiectivele.
”Forțele politice care în perioada renașterii naționale erau pentru menținerea Uniunii Sovietice, încetul cu încetul au devenit apărători ai independenței și integrității Republicii Moldova. Interesant. Forțele politice care erau pentru independență, deja migrează spre integrarea europeană, unirea cu România și acest teren pe care l-au explorat cândva cu greu, îl lasă lui Igor Dodon și socialiștilor. Acum Igor Dodon și PSRM au devenit cei mai înflăcărați apărători ai suveranității și independenței. Vedem că încetul cu încetul Igor Dodon se deplasează mai spre centru, mai spre dreapta. Deja spune că putem îmbrățișa valorile europene, dar să păstrăm bunele relații cu Federația Rusă. În acest fel, cel mai greu este pentru cei care vin cu primul val. E mai complicat pentru cei care sunt premergători și străbat cu greu anumite impedimente. Cei care vin cu ”potențialul întârziat” revalorifică doar și sunt cu pârghiile în mâini.”
În acest context, spune Igor Boțan, pentru Igor Dodon miza este să se mențină la putere. El vrea să refacă Constituția așa cum îi place ca să aibă puterea în mâinile lui. Pentru partidele pro-europene, unioniste miza e să-și refacă imaginea, să se curețe de toate lucrurile blamabile legate de furtul miliardului.