Persoanele imunizate cu vaccinul rusesc Sputnik V nu au voie să consume alcool timp de două luni înainte și după ce le este injectat serul, a anunțat șeful agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia, marți, conform The Moscow Times.
Vaccinul rusesc este administrat și el în două doze la o diferență de 21 de zile, iar recomandarea șefei agenției pentru protecția consumatorilor din Rusia vine în susținerea celei a vicepremierului rus, Tatiana Golikova, care a recomandat și ea celor imunizați să evite alcoolul și medicamentele imunosupresoare.
„Beneficiarii vaccinului trebuie să se abțină de la alcool cu cel puțin două săptămâni înainte de imunizare și timp de 42 de zile după prima injecție. Atunci se formează imunitatea, iar ei trebuie să aibă grijă. Alcoolul pune o povară pe organism. Dacă vrem să rămânem sănătoși și să avem un răspuns imunitar puternic trebuie să nu bem alcool”, a spus Anna Popova.
Popova a mai pledat și pentru abținerea de la fumat în perioada vaccinări, pentru că fumul irită plămânii și afectează răspunsul imun al organismului.
Și șeful Institului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul, a spus că persoanele imunizate nu ar trebui să abuzeze de alcool înainte și după imunizare, dar că „un pahar de șampanie nu a făcut rău nimănui”.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, declară că dacă ar fi câștigat alegerile prezidențiale, imediat ar fi început discuțiile cu Federația Rusă pentru a putea aduce vaccinul împotriva COVID-19, Sputnik – V, în Republica Moldova.
”Până la sfârșitul acestui an, cu siguranță nu va veni vaccinul rusesc. Dacă câștigam eu alegerile, atunci începeam discuțiile în acest sens în regim de urgență. Voi merge la sfârșitul lunii la Moscova și atunci voi discuta cu colegii de acolo. Sper că poziția lor nu s-a schimbat, respectiv vom obține vaccinul”, declară Igor Dodon.
Vaccinarea pentru voluntarii cu risc crescut la Covid-19 a început la Moscova, în acest weekend, deși Sputnik V nu a fost încă omologat complet și încă trece prin teste clinice pentru siguranță. Dezvoltatorii vaccinului rusesc spun că acesta este eficient în proporție de 95% împotriva coronavirusului.