Președintele în exercițiu, Igor Dodon, confirmă faptul că deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, îi va lua locul lui Andrei Neguță, în calitate de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii sale ”Igor Dodon – răspunde”.
”Da, eu pot să confirm, domnul Vladimir Golovatiuc ar urma să fie noul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. Deja au fost expediate actele necesare și am avut discuții cu partea rusă în acest sens. Sper foarte mult să fie acceptat. Domnul Golovatiuc este un specialist foarte bun și cred că va asigura o nouă etapă a relațiilor bilaterale între Moldova și Rusia”, declară Dodon.
Vladimir Golovatiuc s-a născut pe 7 iunie 1962 (58 de ani), în satul Brăviceni, raionul Orhei. Este deputat în Parlament (din 9 martie 2019) din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și membru al Consiliului Republican al formațiunii.
De profesie este economist și cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în domeniul bancar și cel academic. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei și a condus pentru o scurtă perioadă Biroul Național de Statistică, potrivit alegeri.md
Cariera sa politică a început cu alegerile parlamentare din 2014. Ca deputat PSRM, a fost numit secretar al Comisiei economie, buget și finanțe. Este activ și în domeniul diplomației parlamentare, fiind membru al Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre ale CSI, dar și al grupurilor de prietenie cu Federația Rusă, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Armenia.
Studii
Între 1979 și 1984 a studiat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Sankt Petersburg (pe atunci Universitatea de Stat din Leningrad “A. Jdanov”). Pentru doi ani a revenit în Moldova, unde a predat la Catedra de Economie Politică a Institutului Agricol din Chișinău. Între 1986 și 1989 se întoarce în Sankt Petersburg și obține titlul de doctor în științe economice.
Activitatea profesională
În 1989, Vladimir Golovatiuc a revenit definitiv în Moldova și a mai predat un an la Institutul Agricol din Chișinău. Între 1989 și 1993 ocupă un șir de funcții în cadrul Uniunii Raionale a Societăților de Consum Rîșcani. Din 1993 și până în 2000 a activat la Banca Națională a Moldovei, unde a fost întâi șef adjunct, apoi director al Direcției politică monetară și cercetări, ajungând director executiv al BNM și membru al Consiliului de administrație.
În 2000, trece în sectorul privat și devine prim-vicepreședinte al Consiliului de administrație la B.C. “Businessbanca”. În 2003 părăsește această funcție și devine expert financiar la revista “Банки и финансы”, cunoscută drept “Profit” în limba română. Între 2005 și 2008, este angajat în calitate de consultant național în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare privind monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar.
După încheierea proiectului, devine director general al Biroului Național de Statistică între 2008 și 2009 , an în care se întoarce în sectorul bancar. Până în 2011 ocupă funcția de șef al Direcției credite la B.C. “FinComBank”. Deși încă nu intră direct în politică, în perioada 2011–2013 activează în cadrul Institutului de Modernizare al Moldovei.
Activitatea politică
Debutul oficial în politică și-l face în 2014, când obține locul 17 pe lista candidaților PSRM pentru alegerile parlamentare din acel an. În documentul prezentat atunci la CEC, Vladimir Golovatiuc apărea ca fiind fără afiliere partinică. După alegeri, devine deputat și membru oficial al p