Foto: ipn.md

COVID-19 la CSM, în ziua când urma să discute demisia judecătoarei care examinează dosarul ȘOR

În ziua când CSM trebuia să examineze cererea de demisie a judecătoarei Nina Valeva de la Curtae de Apel Cahul, care examinează dosarul ȘOR, președintele instituției, Victor Micu, declară că ședința nu va avea loc din motiv că mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost testați pozitiv la Covid – 19.

”Majoritatea colegilor au COVID, iar ca ședința să fie deliberativă la ea trebuie să participe zece membri. Câțiva sunt internați în spital, din câte știu, trei dintre ei au stare mai gravă, iar restul sunt în carantină”, declară Micu.

Judecătoarea Nina Valeva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosarul lui Ilan Șor, a anunțat acum trei zile că își dă demisia. Cererea a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii și urmeaza a fi examinată în cadrul ședinței din 1 decembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat însă că, ședința stabilită pentru data de 1 decembrie 2020, se contramandează din lipsă de cvorum, iar informația cu privire la stabilirea ședinței ulterioare va fi comunicată suplimentar.Într-o conferință de presă, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care este membru CSM din oficiu, a precizat că ședința nu a putut fi convocată pentru că nu a fost cvorum, cineva dintre membri s-a îmbolnăvit.

Cât despre ședințele de judecată de la Curtea de Apel Cahul, în dosarul Șor, Alexandr Stoianoglo spune că nicio ședință nu a fost amânată din cauza procurorilor, ci la inițiativa avocaților.

 „Cu regret, avem niște acțiuni concertate din partea avocaților, din partea organelor de justiție ce e legat cu investigarea dosarului furtul miliardului. Este o provocare pentru tot sistemul de justiție al Republicii Moldova”, a nota procurorul general.O nouă ședință de judecată în dosarul Șor, la Curtea de Apel Cahul, este programată pentru 4 decembrie.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani. Potrivit procurorilor, liderul Partidului „ȘOR” ar fi obținut de la Banca de Economii peste cinci miliarde de dolari, bani pe care i-ar fi spălat, ulterior, prin firme off-shore. Ilan Șor pledează nevinovat.

 

Dosar Media

Ai o noutate?