De ce Guvernul a decis ”să sară” la gâtul moldovenilor care primesc colete de peste hotare?
Guvernul a venit cu inițiativa, ca toate coletele cu bunuri procurate de moldoveni de peste hotare cu o valoare mai mare de 100 Euro să fie impozitate începând cu 1 ianuarie 2021.
La prima vedere inițiativa Guvernului pare una logică. Moldovenii au prins gustul procurărilor on-line de peste hotare. Anul acesta volumul achizițiilor va depăși suma de 5,6 miliarde lei, iar la anul, lejer vom trece de 7 miliarde lei, cea ce va fi cu 5,7 miliarde lei sau de aproape 5 ori mai mult decât acum 5 ani, constată economistul Veaceslav Ioniță.
”Să nu uităm că la procurarea filmelor, jocurilor și altor produse electronice noi deja în acest an achităm TVA. Cei care procură un film on-line, pot remarca cu bucurie că au contribuit la bugetul statului cu 10-20 lei la fiecare film procurat. Dar trebuie să remarcă un element important. Consumatorul nu simte aceste plăți, ele sunt efectuate automat și nu creează nici un disconfort suplimentar”, precizează expertul economic.
Ioniță adaugă că, ”evident marea majoritate a achizițiilor sunt până la 100 Euro, dar dacă presupunem că 1/3 din ele depășesc suma de 100 Euro, atunci nu mă miră intenția de Guvernului de a obține 300-400 milioane lei anual din impozitarea acestor bunuri procurate on-line de peste hotare”.
Merită acest efort al Guvernului de impozitare a cumpărăturilor on-line de peste hotare, întrucât costurile de administrare a aceste inițiative vor fi enorme. Zeci de mii de ore muncă a vameșilor irosite pentru sume infime, sute de mii de kilometri parcurși de moldovenii de acasă la oficiile vamale pentru a ridica coletele. Milioane de ore state în rând la oficiile vamale, pentru ridicarea coletelor”.
În opinia expertului, argumentarea aplicării acestei măsuri, pentru a acumula bani în buget este una Falsă.
”Dacă Guvernul pe bune ar dori să acumuleze bani în buget, atunci ar lupta cu contrabanda și importurile dubioase în țară. Aici nu avem multe scheme și nu sunt multe companii implicate. E un grup restrâns, select, pe care toată lumea bună îi cunoaște. Cargo, depozitele vamale, câteva scheme puse la punct ani de zile. Toți știu, toți tac și nimeni nu luptă cu ele, deoarece toate aceste scheme asigură ”prin otcaturi” un trai decent ”eroilor noștri”, declară expertul.
Ioniță se întreabă retoric:”de ce să lupți cu schemele de contrabandă, care prejudiciază bugetul de stat cu miliarde lei anual, când poți sări în gâtul moldovenilor răbdători și să mai storci din ei ceva bani”?
”Problema celor cu coletele, este că ei îndrăznesc să aducă ceva în țară fără să PLĂTEASCĂ OTCATURI !!! Asta e ”crima” lor și așa ceva nu se iartă și nu încercați să băgați grija falsă pentru bugetul de stat în toată povestea aceasta de prost gust. Dacă vreți bani în buget, lichidați schemele de contrabandă pe care tot voi lea-ți creat și le controlați”, conchide fostul ministru al Finanțelor.
Orice colet procurat de peste hotare, care ar valora mai mult de 100 de euro ar urma să fie impozitat. Cel puțin aceste modificări se prevăd în Legea Bugetului pentru 2021. Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc a declarat pentru Dosar Media că aceste modificări nu se referă și la coletele transmise de către cetățenii moldoveni acasă, iar informațiile apărute în presă, precum că, ar urma să fie impozitate și acestea sunt eronate.
”Din păcate, s-a creat o confuzie. Vor fi impozitate doar coletele pe care noi le procurăm de peste hotare (ex: aliexpress, joom, elefant etc). Coletele pe care le trimit conaționalii noștri acasă nu sunt incluse în această categorie, respectiv rămân la valoarea anterioară”, a declarat Dorel Noroc pentru Dosar Media.
Menționăm că în prezent, impozitarea coletelor procurate de peste hotare, pornește de la 200 de euro, iar dacă modificările din Legea Bugetului vor fi aprobate de parlamentari, atunci, din 2021, impozitarea acestora va porni de la 100 de euro.
Documentul ar urma să fie aprobat de Guvern în ședința de săptămâna viitoare.