Care sunt beneficiile antibioticelor
Antibioticele reprezintă probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol. În cele peste 7 decenii de când sunt utilizate, ele au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor prin infecții şi, în numeroase alte cazuri, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. De aceea, ne dorim să putem folosi antibioticele în continuare.
Efectele nedorite ale antibioticelor
La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele şi diareea severă pot astfel de consecințe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puține soluții pentru tratamentul infecțiilor cu bacterii rezistente.
Dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecții care răspund la tratamentul cu antibiotice.
- Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.
- Urmați întreg tratamentul prescris de medic, chiar dacă vă simți mai bine.
- Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.
- Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru DVS.
- Antibioticele nu previn și nu tratează COVID-19, gripa sau virozele.
Nu recurgeți la autotratament – apelați la medicul de familie la primele simptome de boală.