socialisti

Cei 17 deputați comuniști și socialiști, care au purtat panglica interzisă nu vor rămâne fără imunitate – Precizările ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu referitor la posibilitatea angajării răspunderii contravenționale a deputaților în contextul imunității de care beneficiază aceștia. Precizarea vine în contextul în care, în data de 9 mai, mai mulți deputați comuniști și socialiști – 17 la număr, au ieșit la paradă cu panglica Sfântul Gheorghe atârnată la piept. Asta în condițiile în care, panglica a fost interzisă prin lege.

Așadar, deputații care au purtat panglica „Sf. Gheorghe” pe 9 mai pot să fie sancționați și cu imunitate

Potrivit ministrului Justiției, din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului precum ar fi:(i) reţinere, (ii) arestare, cu excepţia cazurilor de infracțiune flagrantă, (iii) percheziție și (iv) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional (urmând logica similară cu cea reținută în cazul proceselor penale) se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului.

”Această concluzie rezultă din prevederile articolului 70 alin. (3) și 71 din Constituția Republicii Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 2/2015 pentru interpretarea articolului 1 alin. (3) combinat cu articolele 69 şi 70 din Constituţia Republicii Moldova (imunitatea şi încetarea mandatului deputatului), art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului. Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”.

Litvinenco adaugă că: ”Evident, în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziție, trimitere în judecată), astfel încât, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității.

”Pe de altă parte, m-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de Șeful Statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”.

Anterior, șeful IGP a declarat că deputații care au purtat panglica Sfântul Gheorghe de 9 mai nu pot fi amendați până când nu li se va ridica imunitatea parlamentară.

Turcan Ana

Ai o noutate?