”Forțe pro-război din zonă” – Ce se întâmplă în regiunea transnistreană, cine organizează provocările – Oficial de la Chișinău.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susțină că nu există riscuri ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, incidentele din regiunea transnistreană au avut menirea de a crea panică în zonă și urmăresc destabilizarea situației în întreaga țară, transmite IPN.
Acesta face referire la data de 25 aprilie, când a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol. Ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din satul Mayak.
Oleg Serebrian susține că provocările din regiunea transnistreană din ultimele zile sunt acțiunile unor forțe pro-război din zonă. Serebrian adaugă că panica din regiunea transnistreană se manifestă prin decizia multor cetățeni de a părăsi zona.
„Exploziile care s-au produs au avut efecte minore, persoane n-au avut de suferit. Nimeni nici n-a revendicat aceste așa-zise acte teroriste, ceea ce trezește semne de întrebare. Când realizezi un act terorist, în primul rând, îl revendici. Iar pagubele produse au fost, mai curând, minore.
Efectul a fost unul psihologic. S-a creat panică în zonă, la punctele de trecere a liniei de demarcație. În partea dreaptă a Nistrului, panica nu se resimte”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.
”Riscul ca aceste tensiuni, care nu sunt neglijabile, să se transforme într-un conflict militar nu există. Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un conflict militar”, a mai spus Serebrian.
De altă parte, și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a declarat pentru Radio Chișinău că ”la ora actuală, avem o ”Transnistrie” care, din fericire, nu este loială sută la sută Rusiei și nu este sută la sută agresivă ca Rusia, respectiv ezită să se implice în acest joc”.
În cazul în care Rusia va decide să atace teritoriu Republicii Moldova, țara noastră va trebui, nestingherit, să ceară ajutor de la parteneri pentru a se apăra, spune Tănase.
”Noi va trebui să cerem ajutor de la toți cei care sunt gata să ni-l ofere. Nu vom fi puși în situația de a alege de la cine să cerem ajutor, va trebui să luăm de la toți. Ucraina are un interes vital ca acest focar de la frontierele sale de vest să dispară, ca Rusia să nu mai poată șantaja Ucraina cu un al doilea front. În acest sens, dau foarte multă greutate declarațiilor precum că (Ucraina va apăra Moldova).”, mai spune expertul în drept constituțional.
Alexandru Tănase spune că provocările Moscovei în Republica Moldova ar urma să se întrevadă și mai mult în ultima perioadă, dar într-o altă formă: ”Singurul risc mare este destabilizarea situației în Republica Moldova. Nu este un secret că Federația Rusia va activa coloana a cincea pentru a schimba guvernarea de la Chișinău, iar aici va conta responsabilitatea cetățenilor de a fi implicați în acest gen de operațiuni”.