Comercializarea ajutoarelor umanitare destinate refugiailor, interzisă – Ce riscă cei care vor încălca legea

Comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare va fi sancționată. Proiectul de lege pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost aprobat în prima lectură.

Astfel, comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare ar urma să fie sancționată cu o amendă de la 40 la 60 de unități convenționale (2000 de lei – 3000 de lei) aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale (3750 de lei – 5000 de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

”Anul acesta, în situația stării de urgentă, mai mulți parteneri externi și reprezentanți ai diasporei oferă numeroase ajutoare umanitare Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Există cazuri  de încălcare de către recepționari și distribuitori, inclusiv cazuri de comercializare, semnalate de cetățeni”, a explicat deputata Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Efimia Bandalac.

Potrivit deputatei, modificările Codului contravențional vin să reglementeze răspunderea contravențională pentru aceste fapte, iar agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor Interne.

Anterior, Codul contravențional prevedea drept contravenție comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare, însă această normă a fost abrogată în 2017.

De remarcat că responsabilă de repartizarea ajutoarelor umanitare care vin în Republica Moldova este Comisia Interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, iar la nivelul administrațiilor locale – comisiile teritoriale pentru ajutoarele umanitare.

Turcan Ana

Ai o noutate?