Moldovenii renunță la salariul în plic: Aproape 88 la sută declară că ”primesc salariul oficial”

Analistul economic Veaceslav Ioniță a declarat pe, 18 martie că, potrivit sondajului național realizat de CBX-Research, 34,2% din cetățenii RM spun că au o muncă stabilă și o remunerare lunară. Cel mai mare grup de vârstă care este angajat în câmpul muncii îl reprezintă persoanele de la 30 la 44 de ani (50%). Pe locul doi sunt cei de la 45 la 59 de ani (44,7%), iar tinerii de la 18 la 29 de ani – 31%. Persoanele de la 60 de ani în sus reprezintă 10,9%.

Analistul a spus că, la întrebarea: ”Spuneți cum sunteți remunerați pentru munca dumneavoastră?”, 88 la sută din cetățeni declară că tot salariul pe care îl primesc este oficial. 4,5% declară că mai mult de jumătate de salariu îl primesc oficial, iar restul în plic, 1,2% spun că primesc mai puțin de 50% din salariu oficial, iar restul în plic. 6,3 la sută dintre cetățeni au spus că primesc salariul în plic.

”Dacă e să comparăm cu anul 2018, 79 la sută din cetățeni au spus atunci că primesc salariul oficial în totalitate. 5,8 la sută primeau doar o parte din salariu oficial, iar 15,5% primeau salariul integral în plic.  În patru ani de zile, statul a devenit destul de sever în tot ce înseamnă salariul în plic. Respectiv, în țara noastră a crescut responsabilitatea agenților economici și a cetățenilor”, a menționat Ioniță.

Totodată, el a spus că, pentru anul 2022, fondul de salarizare oficial se estimează la 88 miliarde lei. Fondul de salarizare neoficial se estimează la 8 miliarde de lei. Este vorba despre persoanele care lucrează regulat și primesc regulat salariul.

În dependență de vârstă, 90 la sută dintre persoanele de la 45 până la 59 de ani declară că au salariul total oficial. Cei mai vulnerabili sunt cetățenii de peste 60 de ani și tinerii – 81,4% și respectiv 84,4%.

Dacă nu ai studii atunci posibilitatea de a avea o muncă sigură și remunerată oficial este foarte mică. Respectiv, 56,8 la sută dintre persoanele cu studii superioare declară că au un loc de muncă stabil cu întreg salariu oficial, 40% au studii profesional-tehnice, 30% – medii generale și 15,4% – medii incomplete. Studiile influențează enorm asupra posibilității persoanelor de a-și găsi un loc de muncă oficial, cu remunerare oficială”, a mai spus analistul.

În concluzie, Ioniță a spus: ”Republica Moldova a trecut de etapa capitalismului sălbatic, când economia gri era mare. În prezent intrăm în etapa când remunerarea cetățeanului, în cea mai mare parte este oficială”.

Sursa

Dosar Media

Ai o noutate?