Astăzi, 17 martie 2022, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a susținut un briefing de presă, unde a punctat cele mai relevante aspecte ale activității de frontieră în contextul situației din Ucraina.
„O astfel de situație la frontiera Republicii Moldova nu a mai fost, dar în același timp, la nivelul Poliției de Frontieră de comun cu alte subdiviziuni din MAI avem pregătite Planuri de intervenție care au permis, cu certitudine, intervenția oportună pentru gestionarea cât mai eficientă a aceastei crize. Împreună vom reuși!” a menționat Rosian Vasiloi.
Ajustarea cadrului normativ
– Derogări ce prevăd lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea frontierei de stat, precum și de la Regulamentul circulației rutiere.
– Suspendarea măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în țară.
– Simplificarea procedurilor de recrutare și selectare a personalului pentru încadrarea în serviciu în scopul suplinirii posturilor vacante.
Controlul la trecerea frontierei de stat
Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina (21 internaționale și 5 interstatale), cât și cu România (8 internaționale), au fost și sunt funcționale.
Pentru fluidizarea traficului a fost suplinit personalul Poliției de Frontieră, inclusiv cu tehnică necesară pentru controlul și autorizarea trecerii frontierei, fiind utilizată la capacitate maximă infrastructura PTF (piste adiționale și folosită metoda „Revers”).
Regimul de activitate a PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut” a fost modificat din „Activitate în regim de zi” în „Activitate Non Stop”.
Asigurarea condițiilor pentru acordarea asistenței medicale în cele mai solicitate puncte de trecere. Adițional, în PTF Palanca, au fost amplasate spații mobile, unde este acordată asistență medicală de către asistenți medicali din SUA și Franța. În același timp, Poliția de Frontieră a instituit echipe medicale mobile, pentru a putea interveni la necesitățile apărute.
Odată cu închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, o bună parte a personalului din SPF Aeroportul Internațional Chișinău este antrenat în activități de supraveghere și control al trecerii frontierei în alte subdiviziuni tactice ale Poliției de Frontieră.
Date statistice privind fluxul de migranți
În comparație cu primele zile de la instituirea stării de urgență, fluxul actual este în descreștere, însă se menține la un nivel ridicat, fiind deja atestată reîntoarcerea unor cetățeni în Ucraina.
În prima săptămâna în care s-a declanșat conflictul militar, fluxul de persoane la frontiera de stat cu Ucraina a crescut de 6,5 ori (384 770 de persoane comparativ cu cu 65 023), iar cel cu România pe sensul de ieșire din RM de 3 ori (454 729 de persoane comparativ cu 139 951).
Din numărul total de 351 mii de cetățeni străini intrați pe teritoriul RM din Ucraina, 247mii au traversat teritoriul țării către România, iar aproximativ 104 mii se află în prezent în RM.
Din totalul celor intrați în RM (351 mii), 12,5 mii au părăsit teritoriul național revenind în Ucraina.
Date statistice operaționale
– Au fost înregistrate 185 cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat, fiind documentate 657 persoane, majoritatea ucraineni, bărbați cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care urmare a măsurilor restrictive impuse de statul vecin la ieșirea din țară, au încercat să eludeze controalele la frontieră (UA – 645, ISR – 2, BGR – 4, MDA – 6). Din totalul de persoane reținute pentru trecere ilegală a frontierei de stat, 397 au solicitat azil în RM. Totodată, 86 persoane au fost supuse mecanismului de readmisie, fiind transmise autorităților ucrainene (174 cazuri rămân în procedură). În punctele de trecere a frontierei s-au înregistrat circa 2500 solicitări de azil.
– Au fost reținuți 34 infractori aflați în căutare (IGPF: 7; IGP: 12; Interpol: 15);
– Au fost constatate 5 cazuri de nedeclarare a mijloacelor bănești/bunuri la trecerea frontierei de stat. Materiale transmise către Serviciul Vamal.
– Au fost sesizate 16 cazuri de port al armelor de foc, armelor albe și a munițiilor.
– Au fost înregistrate 2 cazuri de trafic ilegal de mijloace de transport.
– A fost înscris un caz de contrabandă cu produse de tutungerie.
Cooperarea bilaterală, internațională
Intensificarea activităților de cooperare bilaterală și internațională cu autoritățile de frontieră din Ucraina și România, cu misiunile diplomatice străine și cu partenerii internaționali, precum și autoritățile naționale pentru asigurarea coordonării coerente a fluxurilor migraționale;
Facilitarea în regim non-stop a evacuării unui număr impunător de persoane nevoite să-și părăsească țara de reședință, inclusiv reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale;
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a delegat în misiunea la frontiera Republicii Moldova 18 ofițeri ai Corpului Permanent: în punctele de trecere a frontierei Criva, Otaci, Palanca și Tudora, asigurând un suport informațional și asistența în vederea gestionării eficiente a fluxului de migranți și prevenirii criminalității transfrontaliere.
Cu sprijinul partenerilor de cooperare (World Central Kitchen) persoanele care traversează FS în cele mai aglomerate puncte de trecere, efectivul autorităților naționale, reprezentanții mai multor organizații internaționale, au fost și în continuă să fie asigurate cu hrana caldă de 3 ori pe zi.
Cu asistența agențiilor ONU, ambasadele statelor UE și non-UE, acțiunilor de voluntariat, s-a reușit în regim alert asigurarea persoanelor care traversează FS pe sensul de ieșire din Ucraina cu produse de primă necesitate, echipamente de protecție individuală și medicamente predestinate urgențelor medicale, amenajarea spațiilor speciale necesare pentru acomodarea temporară a migranților.