Socialiștii și comuniștii vor ca pensia să fie ”indexată de două ori pe an”

Socialiștii și comuniștii vor ca pensia să fie ”indexată de două ori pe an”. În cadrul unui briefing, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au prezentat propunerile fracțiunii privind susținerea socială a populației Republicii Moldova.

Este vorba, în primul rând, despre indexarea pensiilor și indemnizațiile sociale. Socialiștii au menționat că, datorită creșterii vertiginoase a prețurilor, scade puterea de cumpărare a cetățenilor.

În aceste condiții, fracțiunea BCS propune următoarele:

  1. De revenit la indexarea pensiilor de două ori pe an (reamintim că indexarea pensiilor de la 1 octombrie a fost anulată de actuala guvernare). Socialiștii au cerut guvernului să indexeze pensiile și indemnizațiile sociale în acest an pentru a doua oară începând cu 1 octombrie.
  2. Indexarea să fie efectuată de la 1 ianuarie pentru ca o parte din creșterea prețurilor să fie compensată pentru pensionari din prima zi a noului an și nu de la 1 aprilie.
  3. Menținerea practicii de a acorda pensionarilor cu venituri de până la 4 mii de lei un ajutor unic în valoare de 1000 lei. Este vorba despre circa 600 de milioane de lei. Mai ales în condițiile în care consumatorii vor plăti la buget peste 1,7 miliarde de lei suplimentar sub formă de accize și TVA pentru benzină și motorină.
  4. Înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază, concomitent fiind susținuți producătorii acestor mărfuri.
  5. Majorarea salariilor pentru asistenții și lucrătorii sociali.

Amintim că deputații au aprobat joi, 10 martie, inițiativa legislativă care prevede indexarea pensiilor în baza ratei inflației de la sfârșitul anului trecut – 13,94%. Proiectul de modificare a legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat de Parlament în prima lectură, cu votul a 78 de deputați.

Inițiativa aparține deputatului PAS, Dan Perciun. Autorul susține că indexarea anuală conform formulelor aplicate în ultimii ani a dus la o creștere a prăpastiei în cadrul sistemului. Diferențele enorme ale cuantumurilor plăților trezesc nemulțumiri în societate și afectează credibilitatea sistemului de pensii în ansamblu. Faptul că pensia medie este de până la 50 de ori mai mică decât pensiile maxime amplifică percepția că sistemul de pensii este unul preferențial și inechitabil în raport cu contribuabilul obișnuit, scrie replicamedia.md

Scopul modificărilor la legea sistemului public de pensii este asigurarea echității prin reducerea decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii.

Potrivit proiectului, din cele 665 de mii de pensii aflate în plată 9 190 depășesc acest plafon. Astăzi 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent. Totodată, aceste pensii ca valoare reprezintă 8,3% din fondul de pensii. Pensia medie pentru această categorie constituie 1 4711.

Pensia medie pentru limita de vârstă la 1 ianuarie 2022 a constituit 2 595 de lei, iar pensia maximă a depășit 120 de mii de lei.

Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, indexarea de la 1 aprilie 2022 se va aplica doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9 900 lei.

Pe lângă indexare, pensionarii vor beneficia în aprilie și o majorare a pensiei, în funcție de creștere economică. Procentajul exact al majorării și mecanismul concret va fi anunțat mai târziu.

Ultima oară, pensiile au fost indexate cu 3,86% în septembrie 2021, când a cu 3,86%. Costul creșterii de pensii în anul 2022 prognozat atunci a fost estimat la circa 2,1 miliarde lei.

Dosar Media

Ai o noutate?