Va fi mai ”simplu și ieftin” să trecem frontiera cu România: Autorităţile de la Bucureşti au renunţat la toate restricţiile sanitare, certificatul COVID nu mai este necesar. Astfel cetățenii moldoveni, inclusiv, care nu s-au vaccinat din varii motive și nu dețin un ”certificat verde”, acum nu vor mai fi nevoiți să cheltuie bani pentru testele COVID sau să stea la coadă în instituții medicale pentru a le face de fiecare dată când vor să meargă în România.
România pune capăt stării de alertă după 2 ani de pandemie de COVID-19. Autorităţile de la Bucureşti au renunţat la toate restricţiile sanitare. De astăzi, la intrarea în România nu va mai fi necesar certificatul digital COVID şi nici nu mai trebuie completat formularul de localizare a pasagerilor.
Certificatul verde nu va mai fi cerut nici în localuri, magazine, teatre sau cinematografe. În plus, şi centrele de agrement, cluburile şi magazinele vor activa în regim normal. Nici purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile închise, iar românii au liber la nunţi, botezuri şi petreceri ca înainte de pandemie.
De astăzi, sunt anulate toate restricțiile anti-COVID, iar acestea au devenit „recomandări”.
Ridicarea stării de urgență în România pe 4 martie a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis. Iar ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat ce anume se schimbă:
- Purtarea măștilor nu mai este obligatorie nici măcar în interior
- Orele de lucru nu mai sunt limitate
- Numărul de persoane la evenimente nu este limitat, accesul se face fără certificat.
- Intrarea în România se va face fără certificat electronic COVID
- Secțiile COVID din spitale se închid.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a subliniat, însă, marți, că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, chiar dacă restricțiile sunt ridicate, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.
Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii:
- Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise
- Evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise
- Spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic
- Testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament; izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată.
România s-a aflat în stare de alertă sanitară aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până în 8 martie 2022, timp în care s-a confruntat cu 5 valuri ale pandemiei de COVID-19.
În România s-au înregistrat până acum peste 2,7 milioane de cazuri de COVID-19 şi aproape 64 de mii de decese asociate. În 16 martie 2020 a fost instituită starea de urgenţă, care a fost prelungită până la mijlocul lunii mai 2020. Din mai şi până acum, ţara vecină a fost în stare de alertă.