Războiul din Ucraina ține aproape o lume întreagă cu sufletul la gură. Republica Moldova a demonstrat că se poate organiza eficient pentru a primi, adăposti și îngriji de oamenii care fug din calea războiului. Dar unele declarații și evenimente au determinat sute de mii de oameni să aleagă frica în locul rațiunii. Referindu-se la o potențială utilizare a armelor nucleare, Ion Apostol, fost directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, spune că, nu crede în amenințările lui Vladimir Putin, care a amenințat cu arme nucleare omenirea, scrie sănătate.info..
”Eu nu sunt gata să cred în declarațiile domnului Putin, pentru că este imposibil așa ceva. Există o strategie și o tactică a armelor nucleare. Rachetele intercontinentale pot fi depistate de la mare distanță când sunt lansate și atunci președintele țării vizate în atac are timp să riposteze. Dacă se ajunge la așa ceva, atunci nu mai rămâne nimic nu doar din cele două țări. Ar fi ceva îngrozitor pentru tot globul. Ce a fost la Cernobîl ne-ar părea o nimica toată”, declară Apostol.
Totuși, în cazul unei catastrofe nucleare, Ion Apostol spune că iodul nu poate fi o salvare pentru populație, întrucât există mai mulți factori.
”Vreau să menționez încă un aspect extrem de important despre care nu se vorbește – în cazul unui accident nuclear, iodul radioactiv nu vine niciodată singur, ci cu un „buchet” de radionuclizi. Fiecare radionuclid are țesuturile lui preferate: stronțiul se depune în oase, ceziu 137 se depune în masa musculară, iodul 131 în glanda tiroidă. Administrea iodului nu înseamnă că ești protejat de ceziu, de stronțiu etc. Din acest motiv, trebuie să fie aplicate măsurile de protecție recomandate. Izolarea în adăposturi este una dintre cele mai sigure și simple măsuri. Căci așa te protejezi de toate. Deci, administrarea de iod nu are sens și chiar devine periculosă, căci oamenii vor avea senzația falsă că sunt protejați”, spune Ion Apostol, fost directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, într-un interviu pentru sănătate.info.
Ion Apostol mai spune că: ”În contextul accidentelor, eu aș vrea să menționez prevederile Convenției internaționale cu privire la notificarea operativă în caz de accident nuclear. Republica Moldova este parte a acestei convenții din anul 1997. Conveția impune aplicarea imediată a mai multor măsuri în cazul unui accident: operatorul, adică conducătorul grupului de personal care se află la fața locului, dacă vede că activitatea reactorului a ieșit de sub control, de exemplu o defecțiune la sistemul de răcire, el nu așteaptă să se producă accidentul, el deja cunoaște cu câteva ore înainte de accident că acesta se va produce. Respectiv există obligația de informa imediat trei direcții”.
- populația din împrejurime.
- 2 țările vecine care pot fi afectate
- Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
”Notificarea făcută la Agenție ajunge la Incident and Emergency Center care activează non-stop. Respectiv, în calitate de țară care poate fi afectată, Republica Moldova primește concomitent informația atât de la operator, cât și de la Viena, de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Pot fi diferențe de doar câteva minute. Cu cât mai departe suntem noi, cu atât mai mult timp avem să ne pregătim. La noi în țară informația vine la Inspectoratul General de Situații de Urgență al Ministerului de Interne și acolo există serviciu operativ care activează non-stop”, spune specialistul.
”Respectiv, urmează aplicarea procedurilor interne. Este pornită alarma, populația trebuie să conecteze la posturile naționale de televiziune și radio unde se comunică în timp scurt ce s-a întâmplat și ce acțiuni urmează să fie întreprinse. Respectiv, trebuie aplicate căile de protecție, pornind de la adăpostire, până la strămutare, profilaxie cu iod, dacă este nevoie. Totul depinde de gravitatea accidentului. În funcție de calculele făcute, noi nu vom fi afectați atât de mult încât să avem nevoie de profilaxie cu iod. Respectiv, nu este nevoie de rezerve de iod”.
Sursa: sănătate.info.