Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a publicat Ordinul privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional.
Potrivit documentului, au fost introduse două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului. Este vorba de confort I sau confort II. Respectiv, prețul va fi cu 0,10 lei per kilometru mai scump față de prețul curent.
Potrivit documentului, la transportul interraional, pentru categoria de confort II prețul va fi de 0,70 lei per kilometru, iar pentru categoria de confort I prețul va fi de 0,80 lei per kilometru.
Pentru serviciile regulate în traficul raional costul va fi: pentru categoria de confort II – 0,80 lei per kilometru; pentru categoria de confort I – 0,90 lei per kilometru.
Noile tarife vor intra în vigoare din 1 martie 2022. De exemplu, dacă un bilet Chişinău-Briceni costa 167 de lei, începând cu întâi martie, călătorii vor achita aproximativ 180, 190 de lei.
”În baza deciziei consiliilor locale din cadrul autorităților administrației publice locale de nivelul întâi, transportatorii pot aplica tarife de până la 1 leu per kilometru pentru un pasager la serviciile regulate în trafic interraional, iar la serviciile regulate în trafic raional, până la 1,10 lei per kilometru”, precizează MIDR.
Microbuzele vor putea aplica tarife pentru clasa „confort I” doar după ce vor obține un certificat de clasificare corespunzător, conform sursei citate.
Scumpirea prețurilor la bilete se înscrie în prevederile noului Program naţional „TRANSPORT MODERN”, lansat la 16 februarie.
Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al oamenilor.
Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.
”Programul „Transport Modern” este unul curajos, menit să facă regulă şi să schimbe din temelie acest domeniu, iar oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, confortabil şi accesibil. Tariful achitat pentru serviciile de transport trebuie să fie unul corect, atât pentru oameni, cât şi pentru operatori. Vom depune eforturi reale, cum nu s-au mai făcut până acum, dar avem aşteptarea şi ca operatorii să fie gata să crească investiţiile şi să aibă mai mult respect pentru beneficiari”, a declarat la evenimentul de lansare vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.