Salteaua antiescare – absolut necesară celor aflați în comă sau imobilizați la pat
Autor: Eleonora Lisnic
Persoanele aflate în comă sau cele care și-au pierdut mobilitatea firească din alte motive și sunt nevoite să stea multe ore în pat riscă să se aleagă cu răni (escare de decubit) în punctele proeminente ale corpului – regiunea sacrală, omoplați, fese, călcâi, coate, partea posterioară a craniului.
Leziunile sunt rezultatul strivirii pielii și mușchilor între o proeminență osoasă a corpului și suprafața pe care stă culcată sau așezată persoana. Presiunea exercitată de greutatea corpului întrerupe circulația sângelui în acele puncte, iar țesuturile moi încep să degradeze. Rănile purulente și tratamentul întârziat pot provoca decesul. În cazul escarelor purulente trebuie consultat neapărat chirurgul.
Poziția unui om imobilizat la pat ar trebui schimbată la fiecare 30 de minute – lucru greu de realizat atât în spitale, cât și la domiciliu.
Salteaua antiescare (противопролежневый матрас) ne ușurează această misiune, ajutând la prevenirea leziunilor, dar și la vindecarea lor.
Un alt avantaj al saltelei antiescare este impermeabilitatea – protejează patul pe care este așternută.
Principiul de funcționare a acestor saltele este simplu: un compresor de aer alimentat cu energie electrică umflă mai întâi celulele pare ale saltelei, apoi celulele impare, ciclurile durând 6-10 minute. Astfel, punctele de sprijin ale corpului se schimbă, iar salteaua exercită și o acțiune similară masajului, punând sângele în mișcare.
Dacă spitalele de stat nu sunt dotate cu saltele antiescare, putem insista ca medicul să o accepte pentru patul din salon pe cea procurată de noi. În unele spitale din Chișinău, chiar personalul medical recomandă procurarea unei asemenea saltele, necesară îndeosebi pacienților din secțiile de terapie intensivă sau de neurorecuperare.
Saltelele antiescare le sunt utile tuturor celor care stau multe ore în pat, cum ar fi persoanele care se pregătesc de o intervenție chirurgicală sau cele care tocmai au suportat-o.
Prețul saltelelor antiescare de producție italiană ajunge în Chișinău la două sute de euro. În Chișinău există însă și firme care propun saltele antiescare de producție poloneză, la un preț de aproximativ o sută de dolari, pentru o greutate maximă de 110 kg și recomandată pentru tratamentul escarelor de gradele 1-2. Saltelele antiescare sunt comercializate în cutii de carton de dimensiune mică ce pot fi transportate foarte ușor, cântărind vreo 5 kg. Anunțurile comercianților pot fi găsite pe internet.