După ce Igor Dodon a acumulat puţin peste 3% din voturile diasporei la alegerile din 1 noiembrie, acesta a lansat mai multe atacuri în adresa cetăţenilor Republicii Moldova de este hotare, sugerând că diaspora nu ar trebui să decidă viitorul ţării, întrucât diaspora reprezintă „un electorat paralel” a cărei preferinţe se află „în disonanţă” cu preferinţele majorităţii cetăţenilor din interiorul Republicii Moldova.
Reacția Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului, Mihai Cotorobai, nu s-a lăsat așteptată și a venit cu un apel public în adresa lui Dodon, îndemnându-l să nu instige la ură.
”Mesajele transmise de către unul dintre candidații la funcția de președinte al țării privitor la participarea reprezentanților diasporei moldovenești la primul tur de scrutin prezidențial au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării”, se arată într-un mesaj public semnat de Mihai Cotorobai.
Avocatului Poporului pentru Drepturile Omului mai precizează că ”Este regretabil faptul că, sfidându-se repetat normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului, în mesajele către public a fost de asemenea admis un discurs umilitor, discriminatoriu și pe criteriu de orientare sexuală, încercându-se în acest mod exploatarea prejudecăților și stereotipurilor unor membri ai societății”.
”Un președinte de țară care se dorește a fi al tuturor trebuie să unească nu să dezbine. Pe de altă pare, șeful unui stat cu aspirații democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă față de demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, națională sau socială, cetățenie, sex, gen, limbă, religie sau credințe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă și stare civilă”, adaugă Cotorobai.
Discursul instigator la ură și violență naște violență și dezbinare
Deloc întâmplător și sugestiv, concomitent cu lansarea în turul doi al campaniei electorale a unor mesaje denigratoare și intolerante față de anumite grupuri de persoane, în Chișinău s-a produs un incident grav[1], care ar putea fi calificat ca o infracțiune motivată de ură: profanarea și distrugerea unor morminte de la Cimitirul Evreiesc.
Acest act denotă nu doar ură și intoleranță față de reprezentanții etniei evreiești, dar, dat fiind că pe multe morminte a fost imprimată svastica fascistă, și o glorificare a crimelor naziste de genocid.