Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu o reacție critică la adresa Guvernului Gavrilița.
Mai exact, Viorica Dumbrăveanu critică, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook, proiectul bugetului de stat pentru anul 2022.
Dumbrăveanu nu consideră corectă decizia de ”anulare a indexării pensiilor și alocațiilor sociale, care era realizată în luna octombrie. Indexarea va fi o dată în an – la 1 aprilie, în baza unor noi coeficienți de indexare”.
Totodată, Viorica Dumbrăveanu atrage atenția asupra faptului că ”proiectul bugetului pentru anul 2022 prevede doar majorarea în baza indexării a indemnizației unice la nașterea copilului, dar nu vine cu majorări a indemnizațiilor lunare pentru copii.”
Ea a mai adăugat că ”proiectul nu prevede nicio majorare a salariilor pentru personalul medical, respectiv următoarea etapă de majorare a salariilor pentru angajații din prima linie se amână”.
Viorica Dumbrăveanu consideră că luând în calcul faptul că s-au majorat semnificativ tarifele unor categorii sociale le va fi foarte greu să facă față cheltuielilor.
Amintim că, Guvernul a aprobat deja proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
Conform proiectului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 sunt estimate la 31,2 miliarde lei, cu o creștere de 3,7 miliarde de lei față de anul precedent. În structura veniturilor, 59,8% reprezintă resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat și 40,2% – transferurile de la bugetul de stat.
Prognoza sumei contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru anul 2022 a fost efectuată în urma analizei mai multor indicatori, printre care baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, datorate de către angajatori și salariați, nivelul executării contribuțiilor și a altor venituri în anii precedenți, prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2022-2024, elaborată de către Ministerul Economiei etc.
De asemenea, proiectul prevede cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, prognozate la suma de 31, 2 miliarde lei, în creștere cu 3,7 miliarde lei față de anul precedent. Cheltuielile au fost repartizate pentru programul 90 „Protecția socială”, cu subprogramele sale, în vederea asigurării dreptului la pensii și prestații sociale, dar și implementării unor măsuri noi de politici pentru sporirea protecției sociale a populației.
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 este elaborat conform prevederilor Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legii nr. 181/ 2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale și altor acte normative ce țin de domeniul protecției sociale de stat.