Din 2022, moldovenii cu paşaport biometric vor plăti o taxă suplimentară la intrarea în spaţiul Schengen
Sistemul european de informare şi autorizare a călătoriilor (ETIAS), care gestionează zona Schengen, a impus o noua regulă la intrarea în spaţiul Schengen. Astfel, cetăţenii din afara Uniunii Europene, inclusiv americanii, australienii, britanicii, dar şi cetăţenii Republicii Moldova şi alţi călători din afara zonei Schengen, vor trebui să achite o taxă suplimentară de 7 euro la intrarea în spaţiul respectiv, informează Euronews.
Conform așa-numitei „reguli a 90 de zile”, cetățenilor din țările din afara spațiului Schengen li se va permite să petreacă până la 90 de zile, la fiecare 180, în UE. Pentru a sta mai mult, vor avea nevoie de viză. Lucrurile nu se schimbă în mod fundamental, deoarece oamenii și acum au dreptul să petreacă același timp în interiorul UE, dar procesul nu va mai fi fără administrare.
Noua regulă a ETIAS este menită să sporească securitatea şi să contribuie la prevenirea ameninţărilor la adresa sănătăţii în cadrul blocului comunitar. Autorizaţia ETIAS va fi introdusă în scopuri turistice sau de afaceri şi nu va înlocui o viză de studii sau de muncă.
Măsura de securitate țintește persoanele care nu locuiesc permanent într-o țară din UE sau care nu au nevoie de viză pentru a rămâne într-una dintre statele membre – turiștii, proprietarii de case, lucrătorii temporari sau cei care își vizitează familia sau prietenii în cele 26 de țări din zona Schengen.
Comisia Europeană dă asigurări că aceste schimbări vor avea „un efect minim” asupra persoanelor care călătoresc în Europa. Călătorii eligibili vor trebui să completeze o cerere online înainte de sosire, care costă 7 euro sau este gratuită pentru persoanele sub 18 ani sau peste 70 de ani.
Completarea formularului se face în doar câteva minute și va necesita informaţii biometrice despre paşaport şi detalii de călătorie, precum şi câteva întrebări de securitate de bază.
Călătorii sunt îndemnați depună cererea cu cel puţin 72 de ore înainte de a avea nevoie de ea, pentru a evita eventuale întârzieri. Odată ce a fost aprobată, cererea va fi valabilă pentru trei ani. După acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului.
ETIAS urmează să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului 2022.