Ce-și propun pe viitor Moldova și Azerbaidjan – discuția ministrului de Externe cu ambasadorul
Vicepremierul, ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, și ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov, au discutat miercuri, 10 noiembrie, despre cooperarea bilaterală modlo-azeră, în cadrul unei întrevederi la sediul ministerului (MAEIE).
Nicu Popescu și Gudsi Osmanov au „discutat subiectele actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-azere, în special perspectivele promovării dialogului politic și dezvoltării cooperării în domeniile comercial-economic și cultural-umanitar”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.
Potrivit sursei, interlocutorii „au reiterat interesul reciproc pentru organizarea vizitelor de nivel înalt, stimularea comerțului bilateral, a investițiilor și importanța extinderii cadrului juridic în domeniile de interes reciproc”.
Menționăm că întrevederea vicepremierului Nicu Popescu cu ambasadorul Gudsi Osmanov a avut loc imediat după marcarea a două sărbători naționale importante ale Azerbaidjanului. Pe 8 noiembrie, reprezentanța diplomatică a Azerbaidjanului de la Chișinău a organizat o ceremonie consacrată sărbătorii naționale Ziua Victoriei – anul acesta a fost celebrată împlinirea unui an de la victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei în cel de-al doilea război din Karabah. Pe 9 noiembrie, Azerbaidjanul și-a sărbătorit Drapelul de Stat.
La ceremonia organizată pe 8 noiembrie de Ambasada Azerbaidjanului a vorbit și Vitalie Jacot, membru al grupului parlamentar de prietenie moldo-azeră, deputat pe listele partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS).
Deputatul moldovean a spus că în viitorul apropiat sunt programate mai multe evenimente ce țin de relația bilaterală moldo-azeră, exprimându-și speranța că dialogul și cooperarea dintre Republica Moldova și Azerbaidjan se vor dezvolta la toate nivelurile.
„Republica Moldova a sprijinit în mod constant integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în limitele frontierelor recunoscute la nivel internațional”, a spus Vitalie Jacot.
Deputatul moldovean a exprimat condoleanțe familiilor care și-au pierdut rudele în conflictul armat din Karabah și și-a exprimat speranța că în acele teritorii „va dăinui pacea și va renaște viața normală”. El a menționat că și Republica Moldova are trista experiență a conflictului armat de pe Nistru, din primăvara-vara anului 1992.
Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan au fost stabilite la 18 mai 1992. Actualul cadru juridic moldo-azer include 55 de tratate.
În Republica Moldova erau înregistrate în anii trecuți 126 de întreprinderi cu capital azer, experții comentând că potențialul de colaborare comercial-economică bilaterală nu este valorificat pe deplin.
Volumul comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Azerbaidjan, „în perioada ianuarie-noiembrie 2020, a înregistrat valoarea de 6838,98 mii dolari SUA, dintre care exportul produselor moldovenești a constituit 2682,27 mii dolari SUA, iar importul din Republica Azerbaidjan a constituit 4156,71 mii dolari SUA”, potrivit informațiilor de pe site-ul MAEIE.
Azerbaidjanul a oferit asistență Moldovei în proiecte din domeniul culturii și educației, implementate în UTA Găgăuzia prin intermediul Fondului „Gheidar Aliev”.
În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de etnici azeri, majoritatea lor stabilindu-se aici la începutul anilor 90 ai secolului trecut, iar unii dintre ei sunt refugiaţi de război.