Ministrul Sănătății alungă ”sperietorile”-Vaccinarea copiilor de la 12 ani nu va fi făcută în școli și fără acordul părinților

Vaccinarea copiilor de la 12 ani nu va fi făcută în școli și fără acordul părinților.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, răspunde criticilor apărute în societate după anunțul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de a începe vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Șefa de la Sănătate spune că vaccinarea rămâne benevolă, iar în cazul copiilor poate avea loc doar cu acordul părinților. Ministrul spune că autoritățile nu insistă pe vaccinarea copiilor, întrucât aceștia fac forme mai ușoare ale bolii și nu reprezintă o povară pentru sistemul de sănătate, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că anunțul autorităților privind posibilitatea vaccinării copiilor începând cu vârsta de 12 ani n-ar trebui să-i sperie pe părinți, întrucât vaccinul nu este obligatoriu. Ala Nemerenco exclude posibilitatea organizării campaniilor de vaccinare în instituțiile de învățământ.

”Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a înregistrat permisiunea vaccinării copiilor cu vârste între 12 și 18 ani, cu acest tip de vaccin și putem să declarăm că fiecare părinte care dorește să-și vaccineze copilul, are posibilitatea s-o facă. Vreau să liniștesc părinții care consideră agresivă această decizie, nimeni nu va merge în școli cu vaccinarea. Este o acțiune care va veni doar din partea părinților care au citit, s-au informat și doresc să-și vaccineze copiii”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit ministrului, acțiunile autorităților de promovare a vaccinului rămân axate pe categoria persoanelor adulte. Întrucât acestea fac, de cele mai multe ori, forme grave ale bolii care necesită spitalizare.

Șefa de la Sănătate spune că, în ultima perioadă, a crescut cu 66% numărul persoanelor nevaccinate, internate în secțiile de terapie intensivă.

”Vaccinarea copiilor nu este scopul nostru primordial, atunci când vorbim de 70% rata de vaccinare pentru a atinge imunitatea colectivă, e vorba de calcule bazate pe numărul adulților vaccinați. Chiar dacă copiii sunt cei care transmit infecția de la școală acasă sau de acasă în comunitatea de prieteni, avem o creștere de doar 3% de îmbolnăviri în rândul copiilor. Când vorbim de vaccinare, scopul nostru rămâne populația adultă care ne creează o presiune masivă pe secțiile de terapie intensivă. Chiar dacă vor exista 1000 de părinți care vor fi de acord să-și vaccineze copiii, asta nu va schimba cursul transmiterii infecției”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, rata de vaccinare în Republica Moldova cu o doză constituie 25 %, iar cu schemă completă – 24 %.

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă este înregistrată în mun. Chișinău – 36%.

La polul opus se află raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia (între 14% – 15% ).

De asemenea, 90 % dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu doza completă de vaccinare, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%.

Turcan Ana

Ai o noutate?