Foto:sis.md

Serviciul de Informații și Securitate raportează primele cazuri de ”fake news”, după instituirea Stării de Urgență

Serviciul de Informații și Securitate raportează primele cazuri de ”fake news”, după instituirea Stării de Urgență.

Știri false – în vizorul SIS. În conformitate cu Dispoziția nr.1 din 22.10.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Serviciul a identificat site-ul censor.net, care la 22.10.2021 a publicat o știre cu conținut fals.

Extras din conținutul articolului: „acordarea gazului pentru Moldova reprezintă o parte din afacere, în rezultatele căreia Procuratura Generală a Republicii Moldova trebuie să claseze dosarul cu privire la răpirea ex-judecătorului Ceaus”.

De menționat că, în urma analizei spațiului informațional al Republicii Moldova, se constată amplificarea impactului informațiilor respective în contextul în care articolul a fost distribuit de către agenția de presă „Komsomolskaya Pravda”.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

În context, Serviciul solicită resurselor on-line care au distribuit/preluat informațiile vizate, eliminarea acestora.

Totodată, în vederea diminuării impactului știrilor false, SIS îndeamnă cetățenii că dacă identifică știri false distribuite pe rețelele de socializare, utilizate în distribuirea intensă a dezinformărilor, să transmiteți informația în adresa Serviciului de Informații și Securitate, la adresa de e-mail: press@sis.md precum și să raportați publicațiile și conturile administratorilor rețelei de socializare utilizate.

Potrivit prim-ministrului, Natalia Gavrilița, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

Conform documentului, pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1)      instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid

2)      alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3)      adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4)      dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5)      adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6)      coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;  familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7)      instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8)      efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Totodată, Hotărârea nu va afecta desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar din 21 noiembrie.

Potrivit Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, prin declararea stării de urgență Legislativul oferă Executivului toate pârghiile necesare pentru a avea capacitatea de a reacționa prompt și profesionist în fața situației actuale.

Turcan Ana

Ai o noutate?