Comisia Electorală centrală a publicat în regim online rezultatele preliminare ale scrutinului prezidențial.
Astfel, pe primele poziții se află candidatul independent, dar susținut de PSRM, Igor Dodon, candidatul PAS, Maia Sandu, dar și Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi.
În turul doi va merge Maia Sandu, dar și Igor Dodon, deși era sigur că va câștiga din primul tur sau va lua cel puțin 40 la sută.
În diasporă, Maia Sandu a acumulat cele mai multe voturi, Renato Usatîi se află pe locul doi, acumulând în jur de 20 la sută din voturi, iar Igor Dodon se află pe locul trei, abia atingând cifra de 10 la sută.
În Chișinău, Maia Sandu e pe primul loc, iar Igor Dodon, pe locul doi, urmat de Renato Usatîi.
În raionul de baștină a lui Igor Dodon – Călărași, învinge detașabil Maia Sandu, care a trecut de circa 44 la sută din voturi, iar Igor Dodon, abia depășește cifra de 27 la sută din sufragii.
Conform datelor preliminare, pe ultimele poziții se clasează candidatul PPDA, Andrei Năstase, președintele PUN, Octavian Țicu, dar și candidatul blocului electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă.
Candidatul partidului ȘOR, Violeta Ivanov, se află în mijlocul clasamentului.
La alegerile din 2016, în turul doi au ieșit Maia Sandu și Igor Dodon. Cel din urmă însă a câștigat scrutinul prezidențial, inclusiv datorită voturilor care i-au revenit de la simpatizanții lui Renato Usatîi.
Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de preşedinte al Republicii Moldova decît pentru cel mult două mandate consecutive.
Comisia Electorală Centrală a indicat că pentru alegerile preşedintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 au fost constituite, în total, 2.143 de secţii de votare. Dintre acestea, 139 de secţii de votare au fost constituite pentru cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării, iar 42 de secţii de votare au fost organizate pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni.