Gavrilița, luată la întrebări de deputați după ce ”starea de urgență” a fost aprobată de Guvern

Gavrilița, luată la întrebări de deputați după ce ”starea de urgență” a fost aprobată de Guvern.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul țării pe o perioadă de 30 de zile. Mai exact, ca în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie 2021 să se instituie stare de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale.

În aceste clipe, premierul Natalia Gavrilița se află la tribuna centrală a Parlamentului, aceasta răspunde întrebărilor deputaților înainte de supunerea votului instituirea stării de urgență.

Deputata PCRM Elena Bodnarenco i-a reproșat că Ucraina și Polonia nu înseamnă „surse alternative”.

„Avem prima dată șansa să accesăm surse alternative. Avem o situație critică și nicio soluție de la furnizori. De aceea trebuie să alocăm urgent bani Energocom și să mergem pe piața internațională”, a spus Gavrilița.

Vorbiți așa frumos despre surse alternative de parcă Ucraina sau Polonia produc gaz și nu doar îl transportă tot pe cel rusesc. Sunteți gata să plătiți orice bani numai pentru a nu aduce gaz direct din Rusia”, i-a răspuns Bodnarenco.

Deputatul fracțiunii ȘOR Denis Ulanov i-a reproșat că, la începutul discursului, a îndemnat opoziția să se gândească la oameni și să susțină Guvernul.

„Îndemnați să susținem ca să demonstrăm solidaritate și să ne gândim la oameni. Nu fracțiunile parlamentare au adus situația la asemenea criză care miroase deja a criză politică. Poziția noastră de a susține sau nu susține nu are nicio legătură cu interesele populației”, a spus Ulanov.

Tot el s-a interesat dacă starea de urgență va afecta alegerile de la Bălți, care urmează să aibă loc pe 21 noiembrie.

Ministrul Justiției a intervenit cu răspunsul, spunând că dacă în decizia aprobată de Parlament nu este indicat expres acest lucru, atunci Comisia Electorală Centrală urmează să interpreteze, menționând evaziv că nu crede că CEC ar anula scrutinul.

La rândul său, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că nu înțelege necesitatea instituirii stării de urgență.

„Instituirea stării de urgență n-o să vă permită să faceți ce doriți cu banul public. Banii pe care vreți să-i alocați Energocom, tot aici trebuie să veniți cu rectificarea bugetului sau prin asumare de răspundere și ajungem tot la finele săptămânii viitoare, de aceea nu înțeleg care e sensul stării de urgență”, a spus Bolea.


Decizia de a institui stare de urgență în sectorul aprovizionării cu gaze naturale a fost luată după ce negocierile de la Moscova privind livrarea gazelor către Republica Moldova nu au avut rezultatul așteptat.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că pentru alocarea resurselor financiare Întreprinderii de Stat Energocom, care va fi responsabilă de achiziționarea gazului natural de pe piața internațională este nevoie de rectificarea Bugetului de Stat.

”Avem nevoie de instrumente pentru a reacționa prompt și pentru a mări presiunea în rețeaua de gaze”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Compania Moldovagaz nu a reușit să asigure presiunea necesară de combustibil în conducte, din acest motiv, Guvernul va cere instituirea stării de urgență. Despre asta a anunțat în cadrul unui briefing de presă, Prim-ministrul Natalia Gavrilița și  vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.  

Premierul Natalia Gavriliță a declarat că este necesară instituirea stării de urgență pentru a soluționa problema gazelor naturale cu care se confruntă actualmente Republica Moldova. Potrivit ei, presiunea în țevi a scăzut extrem. Cu toate acestea, Gavriliță a dat asigurări că țara nu va rămâne fără gaze și va căuta resurse alternative.

„Ieri la Moscova a avut o nouă rundă de negocieri pe chestiunea aprovizionării cu gaze naturale. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de metri cubi, necesarul de gaze pentru octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este  la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale.

Obiectivul nostru este să asigurăm o achiziție de gaze naturale care să readucă presiunea în rețeaua de gaze naturale. Este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună”, a declarat prim ministrul.

Totuși, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a dat asigurări că majoritatea parlamentară va susține demersul Guvernului, iar asta înseamnă că starea de urgență va fi instituită.

Dosar Media

Ai o noutate?